Μαγνητική Τομογραφία: Ακριβής προσδιορισμός & εντοπισμός ανωμαλιών σε αγέννητα μωρά

Μαγνητική Τομογραφία: Η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να προσδιορίσει και να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις δυσπλασίες του κεφαλιού, του λαιμού, του θώρακα, της κοιλίας και της σπονδυλικής στήλης σε αγέννητα μωρά, βρίσκει μια μεγάλη διεπιστημονική μελέτη του Της Βασιλικής Σχολής Λονδίνου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων του Λονδίνου «Εβελίνα», το Νοσοκομείο «Great Ormond Street» και το Πανεπιστήμιο Λονδίνου (UCL).

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό Υγείας Παιδιών και Εφήβων Lancet, η ομάδα ερευνητών και κλινικών γιατρών επιδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να δείξει παραμορφώσεις με μεγάλη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασής τους στις γύρω δομές. Είναι σημαντικό ότι σημειώνουν πως η μαγνητική τομογραφία είναι μια πολύ ασφαλής διαδικασία για τις εγκύους και τα μωρά τους.

Λένε ότι η εργασία είναι πολύτιμη τόσο για τους κλινικούς ιατρούς που φροντίζουν τα μωρά πριν γεννηθούν όσο και για τις ομάδες που σχεδιάζουν τη φροντίδα του μωρού μετά τον τοκετό.

Πρόσφατη έρευνα επικεντρώθηκε στη διόρθωση της εμβρυϊκής κίνησης στην εμβρυϊκή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου και, πιο πρόσφατα, στην απεικόνιση της εμβρυϊκής καρδιάς.

Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για αξιολόγηση ολόκληρου του εμβρύου με μαγνητική τομογραφία και έρευνα από τη Βασιλική Σχολή Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης του Λονδίνου στο Νοσοκομείο Παίδων του Λονδίνου «Evelina», κατάφερε πρόσφατα να αναπτύξει έναν αγωγό για σωστή κίνηση και ανασυγκρότηση όγκου εικόνων ολόκληρου του εμβρυϊκού σώματος.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Mary Rutherford, από τη Βασιλική Σχολή Βιοϊατρικών Μηχανικών & Επιστημών Απεικόνισης του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο υπέρηχος παραμένει το χρυσό πρότυπο για τον έλεγχο εμβρύου και είναι πράγματι συμπληρωματικός αυτών των βελτιστοποιημένων προσεγγίσεων μαγνητικής τομογραφίας για την αξιολόγηση των ανωμαλιών του εμβρυϊκού σώματος.

«Μέχρι τώρα, ο υπερηχογράφος ήταν ο τρόπος επιλογής για τη διάγνωση αυτών των ανωμαλιών. Ωστόσο, μερικές φορές η ικανότητα του υπερήχου να προσδιορίζει την πιο λεπτομερή ανατομία είναι περιορισμένη.

Η σάρωση μαγνητικής τομογραφίας προσφέρει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι δυσπλασίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους κλινικούς για τον σχεδιασμό τους φροντίδας και συμβουλευτικής των γονέων “.

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται συνήθως στην ταξινόμηση των ανωμαλιών του εμβρυϊκού εγκεφάλου.

Αν και η χρήση του σε ανωμαλίες του εμβρυϊκού σώματος υιοθετείται λιγότερο ευρέως, οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει στην επικύρωση του ρόλου της στην προγεννητική έρευνα πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εμβρύων με σπονδυλική στήλη: η απεικόνιση του εμβρυϊκού εγκεφάλου μαζί με τον νωτιαίο μυελό είναι σημαντικός παράγοντας αξιολόγησης ποιοι ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από χειρουργική επέμβαση εμβρύου.

Για μάζες εμβρυϊκού λαιμού, η μαγνητική τομογραφία παρέχει ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι του συμβατικού υπερήχου για την εκτίμηση της επέκτασης του όγκου και την τρισδιάστατη απεικόνιση της σχέσης του όγκου με τον αεραγωγό.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί επίσης να είναι καλύτερη από το υπερηχογράφημα για τη διάκριση μεταξύ φυσιολογικού και ανώμαλου πνευμονικού ιστού και την πραγματοποίηση άλλων διαγνώσεων, όπως η διαφραγματική κήλη – ιδιαίτερα σε καθυστερημένη κύηση ενώ όταν γίνεται με υπερηχογράφημα είναι δύσκολη η διάγνωση.

Νέες προσεγγίσεις για την απεικόνιση του εμβρυϊκού σώματος με μαγνητική τομογραφία επιτρέπουν τόσο τη διόρθωση της κίνησης των εμβρυϊκών εικόνων όσο και την αναδημιουργία όγκου των οργάνων του σώματος και των ελαττωμάτων.

Οι ερευνητές λένε ότι βελτιώνει την οπτικοποίηση και επομένως τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό των ανωμαλιών.

Η Μελέτη συγκέντρωσε χειρουργούς, ειδικούς στην εμβρυϊκή ιατρική, ακτινολόγους και φυσικούς για να επανεξετάσουν τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας για τη διερεύνηση καταστάσεων στο αγέννητο μωρό.

Αυτή η προσέγγιση έχει ήδη ενσωματωθεί στην κλινική πρακτική στο Νοσοκομείο του Λονδίνου «Evelina», το οποίο αποτελεί μέρος του Ιδρύματος Εμπιστοσύνης Guy and St Thomas του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here