Καθαρά Δευτέρα: Έτσι θα κάνετε κούλουμα – Πώς θα πετάξετε χαρταετό – Ποια καταστήματα λειτουργούν

Lockdown: Όλα τα μέτρα για την Καθαρά Δευτέρα – Οι κωδικοί μετακίνησης για να πετάξετε χαρταετό – Τι θα λειτουργεί και τι όχι στην Αττική και τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τα πάντα, σε όλο τον πλανήτη, με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να είναι διαφορετικό για τους Έλληνες το 2021. Όπως και όλες οι υπόλοιπες γιορτές και αργίες που προηγήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, τα παραδοσιακά Κούλουμα θα εορταστούν με περιορισμούς, απαγορεύσεις και SMS, αφού σχεδόν όλη η χώρα είναι σε αυξημένο επίπεδο επιτήρησης και έχει «βαθύ κόκκινο» χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη, με το lockdown να έχει παραταθεί ως τις 22 Μαρτίου.

Τα μέτρα που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες θα είναι αυτά που θα πρέπει να τηρήσουμε και την Καθαρά Δευτέρα, καθώς δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση. Το μόνο που αλλάζει αφορά τη λειτουργία καταστημάτων όπως τα σούπερ μάρκετ, που θα παραμείνουν κλειστά λόγω της αργίας, σε αντίθεση όμως με άλλα καταστήματα τροφοδοσίας που θα συνεχίσουν να είναι ανοικτά, κάτι που συνέβαινε ωστόσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, ανοικτά θα είναι τα ιχθυοπωλεία, οι φούρνοι και τα μίνι μάρκετ σε όλη τη χώρα. Όσοι επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το – καθιερωμένο πλέον – SMS στο 13033 με τον κωδικό 2, που αφορά τη μετακίνηση σε κατάστημα τροφοδοσίας.

Λειτουργούν οι λαϊκές αγορές

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως κάθε χρόνο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν, κανονικά, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Μουλιάτος δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε όλους τους καταναλωτές που θα επιλέξουν τους υπαίθριους χώρους των λαϊκών αγορών προκειμένου να προμηθευτούν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλές τιμές και για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Όλοι εμείς οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και τηρώντας όλα τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας, προσφέρουμε σε όλους σαρακοστιανά εδέσματα ξεχωριστής φρεσκάδας και νοστιμιάς».

Καμία διαφοροποίηση στα υπόλοιπα μέτρα

Με την σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο τριήμερο που ακολουθεί λόγω της Καθαράς Δευτέρας. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στα ισχύοντα μέτρα καθώς και αυτές οι ημέρες που έρχονται θα αντιμετωπιστούν όπως όλες οι υπόλοιπες.

Θα ισχύει δηλαδή ό,τι και τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα αλλά και ό,τι και τις προηγούμενες Δευτέρες και για τις επόμενες τρεις ημέρες. Δεν θα γίνει καμία διαφοροποίηση στα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, ούτε και στις μετακινήσεις κατ’ εξαίρεση των πολιτών. Παράλληλα, δεν θα υπάρξει διαφορά και στα ωράρια των σούπερ μάρκετ και όποιων καταστημάτων είναι ακόμα σε λειτουργία, αλλά ούτε και στα ωράρια που ισχύουν για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έτσι θα πετάξετε χαρταετό

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται μόνο εντός του δήμου διαμονής των πολιτών ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία τους. Για τον κωδικό 6 ισχύει ότι δεν υπάρχει χιλιομετρικό όριο για όσους κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατο, συνεπώς και όσοι επιθυμούν να βγουν για το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού θα πρέπει να το κάνουν εντός των ορίων του δήμου διαμονής τους ή γενικότερα σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν αλλάζει κάτι με τα ωράρια. Τις καθημερινές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η απαγόρευση ισχύει από τις 21:00 ως τις 05:00, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 19:00 ως τις 05:00. Το τελευταίο ωράριο, ισχύει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Πώς μπορείτε να μετακινηθείτε εκτός νομού την Καθαρά Δευτέρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετακινήσεις από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη λόγω της Καθαράς Δευτέρας. Εξήγησε πως θα ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή μόνο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για τους γνωστούς λόγους.

Οι εξαιρέσεις αυτές αφορούν σε:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένει η οικογένειά τους και θέλουν να την επισκεφθούν, με απαραίτητη την επίδειξη Ε1 και Ε9 σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here