Νοσοκομείο Κορωνοϊός: Παρατεταμένα τα συμπτώματα ασθενών covid-19 για μήνες μετά την ίασή τους

Νοσοκομείο Κορωνοϊός: Εννέα στους 10 ασθενείς Covid στο νοσοκομείο υποφέρουν από παρατεταμένα συμπτώματα τρεις μήνες μετά την έξοδό τους ισχυρίζεται έγγραφο της Κυβερνητικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Έκτακτες Ανάγκες (SAGE)

  • 93% των 325 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο υπέφεραν από μακρά συμπτώματα Covid
  • Η μελέτη δείχνει ότι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση και δύσπνοια
  • Η μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης υποβλήθηκε στη Κυβερνητική Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες Ανάγκες στις 25 Φεβρουαρίου

Εννέα στους 10 ασθενείς Covid στο νοσοκομείο υποφέρουν από παρατεταμένα συμπτώματα για μήνες μετά την έξοδο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε από κορυφαίους συμβούλους.

Από τους 325 επιζώντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 93% ανέφερε ότι πάσχει από τουλάχιστον μια «μακρά Covid» με συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την ανάρρωση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ήταν κόπωση (77%) και δύσπνοια (54%), αλλά σχεδόν το ένα τέταρτο υπέστη πιο σοβαρά προβλήματα με την όραση, τη μνήμη ή τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υποβλήθηκε στην Κυβερνητική Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Έκτακτες Ανάγκες (SAGE) στις 25 Φεβρουαρίου.

Η SAGE είπε ότι η μελέτη έδειξε πως υπήρχαν τρία διαφορετικά σύνδρομα που σχετίζονται με τη μακρά Covid.

«Το πρώτο από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνει κόπωση, δύσπνοια κατά την άσκηση, πονοκέφαλο, ζάλη, μυϊκό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις, διαταραχή της ισορροπίας και αδυναμία των άκρων».

«Το δεύτερο βρίσκεται μέσα στο πρώτο και περιλαμβάνει μυϊκό πόνο, πόνο στις αρθρώσεις, διαταραχή της ισορροπίας και αδυναμία των άκρων».

«Το τρίτο περιλαμβάνει απώλεια μυρωδιάς, γεύση, δυσκολία στην ούρηση, απώλεια βάρους και διαταραχή της όρεξης».

Ωστόσο, η ομάδα προειδοποίησε ότι το μικρό δείγμα θα ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθεί στην έρευνα, προκαλώντας αποτελέσματα εάν αισθανόταν ήδη ότι υπέφερε από μακρά Covid.

Η μακρά Covid είναι ο όρος που δίνεται για την κόπωση, την «ομίχλη του εγκεφάλου» και άλλες επίμονες παρενέργειες από την ασθένεια, η οποία μπορεί να παραμείνει για μήνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τόσο εξουθενωτικά που οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή.

Έως και το ένα πέμπτο όλων των επιζώντων υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα, σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος (APPG) για τον Κορωνοϊό, ενώ άλλες εκτιμήσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες.

Το υψηλό ποσοστό των ασθενών που υποφέρουν από μακρά Covid σε αυτή τη μελέτη οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι εξέτασε μόνο ασθενείς που ήταν στο νοσοκομείο και ως εκ τούτου είχαν χειρότερες επιθέσεις του ιού.

Περισσότερο από το 90% τοις εκατό των ανθρώπων συνεχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη νοσηλεία τους με Covid, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε στην επιστημονική συμβουλευτική ομάδα έκτακτης ανάγκης (SAGE).

Οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο στο νοσοκομείο είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ατελή ανάρρωση.

Οι ασθενείς που λαμβάνουν οξυγόνο συνήθως υποφέρουν από αρκετά σοβαρές ασθένειες.

Οι γυναίκες είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ότι δεν είχαν αναρρώσει από τον ιό (57%) από τους άνδρες (54%).

Οι νεότερες γυναίκες ηλικίας 50 ετών και κάτω είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες από τον μέσο όρο να υποφέρουν από προβλήματα όρασης και κινητικότητας μετά τη νοσηλεία και να μην έχουν αναρρώσει πλήρως για μήνες.

Σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) όλων των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι υπέφεραν από μακροχρόνια επιδείνωση είτε στα μάτια, στο περπάτημα, στη μνήμη, στην αυτο-φροντίδα ή στο λόγο.

Οι νεότεροι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν επίμονα συμπτώματα και συνεχιζόμενες δυσκολίες.

Η μελέτη δεν εξήγησε την τάση.

Η μελέτη εξέτασε ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μεταξύ 5 Φεβρουαρίου και 4 Οκτωβρίου πέρυσι. Οι γυναίκες ήταν λίγο πιο πιθανό να αισθάνονται ότι δεν είχαν αναρρώσει από τον ιό (57%) από τους άνδρες (54%)

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες ήταν άνδρες (59%), με μέσο όρο ηλικίας 59 ετών. Οι μισοί από αυτούς που απάντησαν στην έρευνα είχαν αναρρώσει από νοσοκομειακή περίθαλψη πριν από έξι έως εννέα μήνες.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποίησαν εκείνους που ένιωθαν ότι έπασχαν από μακρά Covid ότι θα ήταν πιο πιθανό να ανταποκριθούν στην έρευνα, η οποία «μπορεί να εξηγήσει τα υψηλά ποσοστά επίμονων συμπτωμάτων και κακών αποτελεσμάτων σε αυτά τα δεδομένα».

Έγινε μετά όταν ασθενείς και βουλευτές προέτρεψαν τον Μπόρις Τζόνσον να δηλώσει τη «μακρά Covid» ως «επαγγελματική ασθένεια» τον περασμένο μήνα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος APPG επί του κορωνοϊού είπε ότι το προσωπικό της πρώτης γραμμής που λέει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά, επειδή έχει πόνο στα πόδια, αδύναμα πόδια και μυρίζει «ψεύτικες» μυρωδιές μήνες μετά την προσβολή από κορωνοϊό, θα πρέπει να αποζημιωθεί.

Η ομάδα θέλει την κυβέρνηση να ακολουθήσει τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Δανία, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον κορωνοϊό ως «επαγγελματική ασθένεια».

Η βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Layla Moran, η οποία προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, δήλωσε: «Η Μακρά  Covid είναι η κρυμμένη κρίση υγείας της πανδημίας και είναι πιθανό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία για πολλά ακόμη χρόνια.

«Όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρώτης γραμμής, τη φροντίδα και τους βασικούς εργαζόμενους, τους ζητήθηκε συγκεκριμένα να πάνε στη δουλειά και να σώσουν ζωές, ενώ όλοι οι άλλοι κλήθηκαν να μείνουν στο σπίτι. «Εκτέθηκαν σε αυξημένο επίπεδο κινδύνου προσβολής του ιού, συχνά, χωρίς επαρκή επίπεδα ΜΑΠ.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here