Γιατί ο αθλητισμός αποτελεί εγγύηση για γερή ψυχολογία

Σύμφωνα με μελέτες ο λόγος δεν είναι αποκλειστικά η κοινωνικοποίηση του ατόμου, καθώς τα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία αφορούν και άτομα τα οποία επιλέγουν ατομικά και όχι ομαδικά αθλήματα. Παρακάτω θα αναλύσουμε επακριβώς ποια είναι τα πολύτιμα οφέλη του αθλητισμού για μια γερή και συγκροτημένη ψυχολογία.

Ανεβασμένη διάθεση 

Η γυμναστική μας ανεβάζει την διάθεση μέσω του εγκεφάλου, και έτσι νιώθουμε πιο ευχάριστα αλλά και ήρεμα. Μέσα από τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνεται η κοινωνικοποίηση μας με άλλους συναθλητές. Αυτό βοηθάει αρκετά στην καλή διάθεση, και φυσικά στην δημιουργία φιλίας με άλλους συμπαίκτες. Το παιδί αρχίζει να νιώθει σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ομάδας.

Αυξημένη συγκέντρωση 

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η γυμναστική βοηθάει είναι ότι διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις νοητικές μας λειτουργίες. Η προπόνηση σε γυμναστήριο, η αερόβια άσκηση, αλλά και τα ομαδικά αθλήματα βοηθούν στην συγκέντρωση ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή. Στην ουσία το άτομο «προπονεί» το μυαλό του να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους.

Μειωμένο άγχος

Όταν ασχολούμαστε με κάποια δραστηριότητα ή κάποιο άθλημα μπορούμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τα διάφορα προβλήματα.  Μέσα από την γυμναστική και την άθληση μειώνεται το άγχος και το στρες, μέσω τον ορμονών που παράγονται. Έτσι αυτόματα ο αθλητισμός μας βοηθάει στο να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε, μένοντας μακριά από υποχρεώσεις που μας γεμίζουν άγχος.

Μειώνει την κατάθλιψη 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αθλητισμός βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Άνθρωποι με κατάθλιψη που ασκούνται τακτικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, από τους καταθλιπτικούς ανθρώπους που δεν ασκούνται. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να γίνει ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό ακόμη και να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου 

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα του ύπνου μας, μας βοηθάει να χαλαρώνουμε, να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, και να κάνουμε πιο βαθύ ύπνο.  Αυτό βοηθάει ώστε να είμαστε πιο ξεκούραστοι την επόμενη μέρα, έχοντας μεγαλύτερη διάθεση και ενέργεια. Καλό θα είναι να μην προπονούμαστε πολύ αργά το βράδυ, γιατί  αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στον ύπνο μας.

Αυτοπεποίθηση 

Με την γυμναστική μεγαλώνει και η αυτοπεποίθηση μας. Όσο δυναμώνουμε και αποκτούμε αντοχή πιστεύουμε πιο πολύ στον εαυτό μας. Ακόμα και λίγη γυμναστική την ημέρα είναι αρκετή για να μας ανεβάσει την διάθεση. Έτσι είναι πιο εύκολο να πετύχουμε του στόχους μας και στην υπόλοιπη ζωή μας και να μένουμε πάντα παραγωγικοί και δημιουργικοί, αξιοποιώντας στο έπακρο τις πνευματικές αλλά και τις σωματικές μας δυνάμεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here