Φορολογικές δηλώσεις 2021: Στα 821 ευρώ ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών


Το 2020 ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων απέδωσε δημοσιονομικά 2,952 δισ. ευρώ καθαρά, καθώς με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά βεβαιώθηκαν 3,331 δισ. ευρώ και αφαιρέθηκαν 378 εκατ. ευρώ των πιστωτικών εκκαθαριστικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών ανέρχεται σήμερα σε 821 ευρώ, όταν στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 ξεπερνούσε τα 1.000 ευρώ.

Εφέτος, ο φόρος εισοδήματος που θα εισπραχθεί από τα εκκαθαριστικά αναμένεται να βρεθεί κάτω από 2,3 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων λόγω της πανδημίας που αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών, των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ενεργοποιήθηκαν τόσο η νέα φορολογική κλίμακα με τους χαμηλότερους συντελεστές, όσο και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής, με εκκαθαρισμένες 6 στις 10 φορολογικές δηλώσεις, το κράτος εισπράττει μόλις 1,235 δισ. ευρώ καθαρά. Φυσικά, οι τελευταίες δηλώσεις είναι αυτές που φουσκώνουν κάθε χρόνο τον συνολικό λογαριασμό, ωστόσο είναι από τώρα δεδομένο ότι θα απέχουμε από τα περυσινά 2,95 δισ. ευρώ που μπήκαν στα κρατικά ταμεία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ