Ρωσία: Επίθεση με χημικά εναντίον της ερευνητικής εφημερίδας Novaya Gazeta

Στόχος επίθεσης με άγνωστη χημική ουσία έγινε το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας στη Μόσχα

«Το κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία μας δέχθηκε σήμερα το πρωί μια χημική επίθεση. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε μεταξύ των ορόφων ή να βγούμε στον δρόμο», ανέφερε σε δελτίο τύπου, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ντμίτρι Μουράτοφ.

Στόχος επίθεσης με άγνωστη χημική ουσία έγινε το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας στη Μόσχα.

Αρνήθηκε να πει ποιος πιστεύει ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση, σημείωσε ωστόσο ότι σήμερα τρεις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν ανακοινώσει ότι κινούνται νομικά εναντίον της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ για τα βασανιστήρια και τη δολοφονία ενός κρατουμένου στη Συρία μετά απο τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας.

Ο δημοσιογράφος Ντένις Κορότκοφ, ρεπόρτερ της Novaya Gazeta είχε γράψει αρκετά άρθρα σχετικά με την ομάδα αυτή που φέρεται να διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο.


Η WagnerGroup, είναι μια ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σε πολλές συρράξεις από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία. Εκτιμάται ότι ότι διαθέτει 3.500 έως 5.000 μαχητές, κυρίως Ρώσους, καθώς και Κοζάκους και Ουκρανούς, και είχε εμπλακεί ενεργά σε μάχες στη Συρία. Ως «εγκέφαλός» της φέρεται ο ολιγάρχης Γεβγκένι Πριγκόζιν, γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», επειδή έχτισε την αυτοκρατορία του μέσω αναθέσεων catering και συμβόλαια με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.


Η ουσία που πέταξαν άγνωστοι στην είσοδο του κτιρίου αναλύεται αυτή τη στιγμή από τις αρμόδιες αρχές. Η εφημερίδα Novaya Gazeta που ιδρύθηκε το 1993 έχει γίνει στόχος πολλών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια.

Το 2006, η κορυφαία δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία ερεύνησε το περιβάλλον του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και την πολιτική του Κρεμλίνου στην Τσετσενία είχε δεχθεί πυρά στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας της στην κεντρική Μόσχα.

Η δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια που δολοφονήθηκε το 2006Α.Ρ

Το 2017, είχε γίνει στόχος η αρθρογράφος της εφημερίδας Γιούλια Λατίνινα η οποία εγκατέλειψε τη Ρωσία, μετά από μια σειρά «προειδοποιητικών» επιθέσεων στο σπίτι και το αυτοκίνητό της.

Σε ένα άλλο περιστατικό το 2018, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ένα στεφάνι κηδείας και ένα…κομμένο κεφάλι κατσίκας έξω από τα γραφεία της εφημερίδας με ένα σημείωμα που έγραφε: «Στον αρχισυντάκτη της Novaya Gazeta. Χαιρετίσματα σε εσάς και τον Κορότκοφ!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here