Αθλητισμός Υγεία: Η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο για πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα [vid]

Η άθληση αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για την πρόληψη τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας. Η άσκηση συμβάλει στην ψυχική και συναισθηματική ισορροπία και ενδείκνυται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, καθώς βελτίωνει τη σωματική και ψυχική μας ευημερία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, γίνονται εντατικές προσπάθειες για την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας από τους επαγγελματίες και συμβούλους ψυχικής υγείας, καθότι πιστεύεται πως η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και διατήρηση υγιών συμπεριφορών σε πολλές περιπτώσεις παθολογίας.

Ο αθλητισμός συνδέεται στενά με την ψυχική ευζωία, ενώ τα ευεργετικά του οφέλη συγκρίνονται με αυτά της ψυχοθεραπείας – κάτι που επιβεβαιώνεται από σύχγρονες επιστημονικές έρευνες. Με αυτόν τον τρόπο, η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως βάλσαμο για πολλά ψυχικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων είναι η κατάθλιψη, συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπισή τους.

Ποια είναι τα οφέλη της άθλησης για το σώμα και το πνεύμα;

  • Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις, την παχυσαρκία, την οστεοπόρωση, τις εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 , τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου και διάφορες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές.
  • Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο αθλητισμός συμβάλει στον περιορισμό του άγχους, το οποίο για αρκετούς ανθρώπους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Η άσκηση όχι μόνον προλαμβάνει τα συμπτώματα του άγχους, αλλά μπορεί ακόμη να θεραπεύσει τις αγχώδεις καταστάσεις σε μεγαλύτερο ποσοστό, ακόμα και σε σύγκριση με άλλες φαρμακευτικές και ψυχοδυναμικές μεθόδους.
  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αθλητισμός βοηθά στην ανακούφιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης τροποποιώντας την καθημερινή ρουτίνα των ανθρώπων, αυξάνοντας τις κοινωνικές συναντήσεις και ενδυναμώνοντάς τους να ανταποκριθούν σε δύσκολες προκλήσεις, φυσικής και ψυχολογικής φύσης.

Υπάρχουν δύο είδη σωματικής άσκησης που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • η ισοτονική ή κινητική άσκηση, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, ο χορός ή η κολύμβηση.
  • η ισομετρική ή στατική άσκηση όπως η άρση βαρών, η πάλη, η κωπηλασία ή το θαλάσσιο σκι.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here