Νοσοκομεία εντατικές κρούσματα: Αγωνία για την κορύφωση του τρίτου κύματος [vid]

Νοσοκομεία εντατικές κρούσματα: Σαρώνει η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα, με επίκεντρο την Αττική, ασκώντας διαρκώς αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας και παραλύοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Οι 4.500 και πλέον νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία και οι δεκάδες θάνατοι ημερησίως επιβεβαιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και κρατούν σε συνεχή επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους επιστήμονες η κορύφωση του τρίτου κύματος δεν έχει ακόμη συμβεί, κάτι που εντείνει την αγωνία όλων των αρμόδιων για τη χρονική στιγμή της εκτόνωσης αυτής της βαριάς επιδημιολογικής εικόνας.

Ο απολογισμός του τριημέρου  

Oρόσημο για τους ειδικούς αποτέλεσε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε ό,τι αφορά την πορεία της επιδημίας και την υποχώρηση του επιδημιολογικού φορτίου που θα επέτρεπε τη μερική επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τα 3.215 κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη, σηματοδοτώντας την άνοδο του επιδημικού κύματος αλλά και το σύνολο των 20.000 ενεργών κρουσμάτων που μετρά η χώρα «πάγωσαν» τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Και επιπλέον έφεραν νέα αυστηρότερα μέτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας και κλείσιμο όλων των σχολείων κάθε βαθμίδας, ακόμη και όπου δεν ισχύει καθεστώς σκληρού lockdown, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η αλυσίδα μετάδοσης.


Οι σκληροί δείκτες στο κόκκινο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.134 νέα κρούσματα τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 11.174 τεστ. Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι ειδικοί, ο χαμηλός αριθμός των τεστ λόγω των αργιών δεν δίνει μια καθαρή, αντιπροσωπευτική εικόνα της επιδημίας. Το επισήμανε μάλιστα και την περασμένη Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως η επιδημιολογική εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί την Τετάρτη. Πάντως, προς το παρόν και σε συνέχεια του δύσκολου τριημέρου οι σκληροί δείκτες παραμένουν στο «κόκκινο». Μετά τους 937 ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο, οι εισαγωγές κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα. Χθες έγιναν 457 εισαγωγές, με το 53% στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται πλέον 2.334 ασθενείς, με τους 1.983 σε απλές κλίνες. Άλλοι 796 νοσηλευόμενοι καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, 850 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Τέλος, συνεχής είναι η άνοδος των νοσηλευομένων στην Κρήτη, που έχουν φτάσει πλέον τους 126. Οι διασωληνωμένοι, ένας από τους σκληρούς δείκτες, έχουν ανέλθει στους 564, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς της Επιτροπής που προέβλεπαν στις αρχές Μαρτίου ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 600, στον αριθμό που απείλησε την αντοχή του ΕΣΥ τον περασμένο Νοέμβριο. Την Κυριακή 7 Μαρτίου οι διασωληνωμένοι ήταν 466, και την ερχόμενη Κυριακή θεωρείται βέβαιο πως θα κινούνται στους 620 με 630.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here