Κορωνοϊός: Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν με ακρίβεια τον SARS-CoV-2 στην πρώιμη φάση της λοίμωξης


Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών της Βιέννης και του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς, διαπίστωσε ότι οι έλεγχοι πλευρικής ροής – ιικών αντιγόνων – εντοπίζουν την COVID-19 με παρόμοια ακρίβεια με τους εργαστηριακούς ελέγχους PCR, εφόσον χρησιμοποιούνται στην αρχική φάση της λοίμωξης και αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι δοκιμές πλευρικής ροής είναι φθηνότερες και παράγουν αποτέλεσμα σε μόλις 30 λεπτά-πολύ γρηγορότερα από το χρόνο που απαιτείται για τη λήψη ενός αποτελέσματος ελέγχου PCR, που μπορεί να διαρκέσει από 1 ως 3 ημέρες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς το εύρημα θα μπορούσε να είναι κομβικό για τις κρατικές στρατηγικές στο πλαίσιο του σχεδιασμού αντιμετώπισης της επόμενης φάσης της πανδημίας.

Πάνω από 2.500 άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα ίωσης αξιολογήθηκαν από γιατρούς στην περιοχή Liezen (πληθυσμός 79.652) στην Αυστρία, μεταξύ 22 Οκτωβρίου και 30 Νοεμβρίου 2020 και ελέγχθηκαν για ιικό αντιγόνο χρησιμοποιώντας τον έλεγχο πλευρικής ροής. Όσοι διαγνώστηκαν με Covid-19 εξετάστηκαν επίσης με τεστ PCR.

Οι έλεγχοι πλευρικής ροής εντόπισαν περισσότερο από το 95 τοις εκατό των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν με PCR τεστ και εντόπισαν επίσης σωστά το 89 τοις εκατό των αρνητικών περιστατικών.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συγκρίνει το τεστ πλευρικής ροής και το PCR τεστ στην ίδια ομάδα ατόμων σε μεγάλη κλίμακα.

Ο συντάκτης της μελέτης Δρ. Βέρνερ Λέμπερ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δήλωσε: “Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι έλεγχοι πλευρικής ροής μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από το PCR τεστ στην ανίχνευση της Covid-19, ιδιαίτερα μεταξύ των ασυμπτωματικών ατόμων, κατά το πρώιμο ή όψιμο στάδιο της λοίμωξης, όταν το ιικό φορτίο είναι χαμηλότερο. Αλλά διαπιστώσαμε ότι σε ασθενείς που εμφάνισαν πρόσφατα συμπτώματα, οι δύο μέθοδοι ελέγχου έχουν παρόμοια ποσοστά ακρίβειας.

Άλλη συγραφέας πρόσθεσε: “Η μελέτη μας είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι ο έλεγχος αντιγόνων με έλεγχο πλευρικής ροής σε συνδυασμό με την κλινική εκτίμηση των συμπτωματικών ασθενών μπορεί να εντοπίσει γρήγορα και με ακρίβεια τη μόλυνση SARS-CoV-2 στην πρωτοβάθμια περίθαλψη”.

Ο Δρ Thomas Czypionka από το Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Βιέννης δήλωσε: “Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν τη βάση για μελλοντικές στρατηγικές περιορισμού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο και την πρόληψη της πανδημίας. Στο πλαίσιο της μελλοντικής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού – πέρα από τον εμβολιασμό – η έγκαιρη ανίχνευση ατόμων με λοίμωξη μέσω αξιόπιστων εξετάσεων θα είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της COVID-19”.

Συνοψίζοντας, αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι οι δοκιμές πλευρικής ροής μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια τη μόλυνση SARS-CoV-2 ως εναλλακτική λύση στον έλεγχο PCR μεταξύ συμπτωματικών ασθενών στο περιβάλλον της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε μεγάλη γεωγραφική έκταση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ