Ρωσία: Έρευνα σε συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι για χρηματοδότηση «εξτρεμιστικών οργανώσεων»


Οι ρωσικές σρχές ξεκίνησαν έρευνα κατά συνεργατών του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι για συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό «εξτρεμιστικών» οργανώσεων.

Η Ρωσία ξεκίνησε ποινική έρευνα σε βάρος δύο εξόριστων συμμάχων του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι για συγκέντρωση χρημάτων για λογαριασμό οργανώσεων που η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει “εξτρεμιστικές”, ανακοίνωσε σήμερα η Ανακριτική Επιτροπή της χώρας.

Η υπόθεση ξεκίνησε σε βάρος του Λεονίντ Βολκόφ και του Ιβάν Ζντάνοφ και άλλων ατόμων, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η υπηρεσία επιβολής του νόμου. Ρωσικό δικαστήριο χαρακτήρισε φέτος το καλοκαίρι «εξτρεμιστικό» το πολιτικό κίνημα του Ναβάλνι εν μέσω μιας καταστολής της αντιπολίτευσης.

Η απόφαση του Ιουνίου, που τέθηκε επίσημα σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, καθιστά παράνομες τις δωρέες στις οργανώσεις τους.

Ενώ ο Ναβάλνι βρίσκεται σε δίκη, ο Βολκόφ και ο Ζντάνοφ, που έχουν τη βάση τους στο εξωτερικό, προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή την υπόθεσή του κατά του Κρεμλίνου περιγράφοντας συνοπτικά τη στρατηγική τους στους υποστηρικτές τους στο YouTube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης δυόμιση χρόνων για παραβίαση της υπό όρους αποφυλάκισής του, κατηγορία την οποία θεωρεί κατασκευασμένη.

Ο Βολκόφ και ο Ζντάνοφ κατηγορούνται επίσης για άλλα αδικήματα στο πλαίσιο μιας εκστρατείας, όπως υποστηρίζουν, για τη συντριβή του ακτιβισμού τους πριν απο τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Επί χρόνια ο Ναβάλνι και οι σύμμαχοί του συλλέγουν δωρεές από υποστηρικτές τους μέσω του ιστοτόπου της οργάνωσης και άλλων πλατφορμών. Έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια χρησιμοποιώντας bitcoin , που δεν μπορούν να εντοπιστούν από τις ρωσικές αρχές.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, του πιο σφοδρού εγχώριου αντιπάλου του Πούτιν, προτρέπουν τους υποστηρικτές του να κάνουν δωρεές μέσω κρυπτονομισμάτων προκειμένου να τους προστατεύσουν από ενδεχόμενες διώξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ