Φωτιά στο Τατόι: Πώς δημιούργησε τον «δικό της καιρό» αυξάνοντας ανέμους και θερμοκρασία


Τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Τατόι, όταν ξέσπασε η φωτιά, την προηγούμενη Τρίτη (03/08), αναλύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ώρες που εκδηλώθηκε και άρχισε να παίρνει διαστάσεις η μεγάλη δασική πυρκαγιά της 3ης Αυγούστου. Την ημέρα εκείνη, από το πρωί και μέχρι τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 χλμ/ώρα, δηλαδή 2 μποφόρ.

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 χλμ/ώρα (3 μποφόρ) με ριπές στα 45 χλμ/ώρα, η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στη μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές). Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η θερμοκρασία, ξαφνικά, από τους 40 βαθμούς Κελσίου έφθασε τους 44 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Παράλλα, όπως επισημαίνει το meteo, ο όρος «μικροκλίμα» δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά «δημιουργεί τον δικό της καιρό», ενώ ο όρος «κλίμα» αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια), όπως διευκρινίζει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ