Θεμιστοκλέους εμβόλια: Διευκρινίσεις για τα περί επιλογής εμβολίων [vid]

Θεμιστοκλέους εμβόλια: Μια δήλωση του Μάριου Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, σχετικά με τα εμβόλια, άναψε… φωτιές. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου «τι θα κάνετε σε περίπτωση που οι πολίτες αρνηθούν να πάρουν το εμβόλιο της AstraZeneca; Εάν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση και αρνηθεί τη δεύτερη με το εν λόγω εμβόλιο, θα δώσετε τη δυνατότητα υποκατάστασης;», ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε το εξής: «Κατ’ αρχήν, έχουμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση ότι σταδιακά ενώνονται τα δύο συστήματα εμβολιασμού που έχουμε. Και τα άτομα που είναι δικαιούχα με τα άλλα δύο εμβόλια, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τη στιγμή που στο τέλος του μήνα, που θα ενωθούν τα δύο συστήματα, όλοι θα είναι δικαιούχοι για όλα τα εμβόλια και ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει. Το θέμα αν είχε κάνει την πρώτη δόση για να κάνει τη δεύτερη, αυτό έχει και μια επιστημονική χροιά, ανάλογα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ακολουθήσουμε όποια απόφαση μας πει».

Σημειώνεται ότι η φράση για τον πολίτη που «θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει» προκάλεσε σύγχυση. Πολλοί ερμήνευσαν την απάντηση αυτή ως δυνατότητα να επιλέγει ο κάθε πολίτης ποιας εταιρείας εμβόλιο θέλει να κάνει, ωστόσο συνεργάτες του κ. Θεμιστοκλέους τόνισαν: «Είναι προφανές ότι η φράση ”ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει τι θέλει να κάνει” δεν αφορά επιλογή εμβολίων, αλλά, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, αφορά τη δυνατότητα του πολίτη να εμβολιαστεί ή όχι».

Στο 85% η προσέλευση των πολιτών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε ποσοστό 85% μετρήθηκε η προσέλευση των πολιτών με βάση τα ραντεβού που είχαν προγραμματιστεί για την Τρίτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν τρόμαξε από τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca και έσπευσε να εμβολιαστεί. Η μείωση στην προσέλευση σήμερα είναι ελαφρά μεγαλύτερη σε σχέση με το ποσοστό που καθημερινά καταγράφεται. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca και προσήλθαν 6.684 πολίτες.

Πιο αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους:

«Έχουμε ξεπεράσει το 1,3 εκατ. εμβολιασμούς. Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου, η θέση της Εθνικής Επιτροπής ήταν ξεκάθαρη και στηρίχθηκε σε καθαρά επιστημονικά κριτήρια. Η Ελλάδα είμαστε στη γραμμή του ΕΜΑ, ο οποίος είναι αρμόδιος και αξιολογεί τα στοιχεία από όλες τις χώρες. Ο δικός μας Οργανισμός έχει αποφασίσει τη συνέχιση των εμβολιασμών. Σήμερα είχαν προγραμματιστεί 7.815 ραντεβού και έγιναν 6.684 εμβολιασμοί, ποσοστό περίπου 85%. Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, περίπου 250.000 άτομα. Οι πρώτοι στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ειδοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα, ενώ από την Παρασκευή, θα μπορούν να κλείνουν και ραντεβού μέσω του emvolio.gov.gr.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here