Θαλασσινό νερό Οφέλη Υγεία: Η συμβολή του θαλασσινού νερού στη θεραπεία των δερματικών παθήσεων [vid]

Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, τα λουτρά με θαλασσινό νερό κέρδισαν δημοτικότητα ως μη συμβατική θεραπεία ανάρρωσης για διάφορες ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και οι αναπνευστικές νόσοι. Οι ασθενείς κλήθηκαν να περάσουν χρόνο στη θάλασσα ή να μπουν σε μπανιέρες γεμάτες με θαλασσινό νερό για να απολαύσουν τα ευεργετικά οφέλη του στην υγεία. Ωστόσο, η ιστορία της χρήσης θαλασσινού νερού για θεραπευτικούς σκοπούς εκκινεί από τα αρχαία χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία, για παράδειγμα, ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και εγκαυμάτων.

Πώς το θαλασσινό νερό προάγει την υγεία του δέρματος;

Είναι γνωστό ότι το θαλασσινό νερό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης,  καθότι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Η Νεκρά Θάλασσα, ειδικότερα, είναι γνωστή για τις υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτική διαδρομή θεραπείας των δερματικών παθήσεων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας έδειξε ότι οι ασθενείς με χρόνια, σταθερή, ψωρίαση επωφελήθηκαν σημαντικά από τα λουτρά στη Νεκρά Θάλασσα. Το θαλασσινό νερό σε συνδυασμό με την προσεκτική έκθεση στον ήλιο, οδήγησε σε περιόδους ύφεσης των συμπτωμάτων της ψωρίασης διάρκειας μεγαλύτερης των τριών κατά μέσο όρο μηνών.

Ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των δερματικών νόσων;

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, ο ήλιος φαίνεται να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από τα δερματικά προβλήματα. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει η δερματολόγος Dr Sweta Rai, της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων, “Οποιαδήποτε βελτίωση που παρατηρείται μετά το κολύμπι στη θάλασσα μπορεί να εξηγηθεί από την έκθεση σε ακτίνες UVB από τον ήλιο (..) αυτό μπορεί να βελτιώσει τις δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση”. “Η έρευνα σχετικά με τα οφέλη του θαλασσινού νερού στις φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος είναι πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν [ωστόσο] κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το νερό από τη Νεκρά Θάλασσα θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των εξάρσεων του εκζέματος”, εξηγεί η Rai. Είναι επίσης πιθανό ότι πλάι στο θαλασσινό νερό, ο ήλιος, το διαφορετικό κλίμα και εν γένει ο χρόνος στην παραλία, βοηθά επίσης μερικούς ασθενείς να ανακουφιστούν από τα δυσάρεστα συμπτώματα των δερματικών νόσων.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here