Αθλητισμός Ψυχική Υγεία: Οι νευροβιολογικές και ψυχικές προεκτάσεις της άσκησης [vid]

Είναι ευρέως γνωστό ότι ο αθλητισμός και γενικά η κίνηση προάγει τη σωματική μας υγεία και ευεξία. Η άσκηση μας βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, μπορεί να μειώσει την χοληστερίνη και διατηρεί τα οστά και τις αρθρώσεις σε καλή φυσική κατάσταση. Επιπλέον, ενδυναμώνει τους μύες μας, αλλά και την καρδιά. Οξυγονώνει τον εγκέφαλο και προάγει την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, τα οφέλη του αθλητισμού στην υγεία δεν περιορίζονται στο σώμα, αλλά περιλαμβάνουν την ψυχική κατάσταση. Καθώς το ψυχικό μας βίωμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την φυσική και σωματική μας υγεία, ο αθλητισμός ενδυναμώνοντας το σώμα, ενδυναμώνει και την ψυχή.

Από το χώρο της νευροβιολογίας έχει αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν καταδείξει ότι η καλή διάθεση που προκαλείται κατά τη διάρκεια της κίνησης ή μετά από αυτήν οφείλεται στην παραγωγή ενδορφινών, των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη βίωση του αισθήματος της ψυχικής ευφορίας. Οι ίδιες ορμόνες ευθύνονται και για την κατάσταση έκστασης στην οποία έρχονται πολλοί μαραθωνοδρόμοι όταν διανύσουν έναν αρκετά μεγάλο και δύσβατο αγώνα. Από τη μεριά τους, οι ψυχολόγοι πραγματοποίησαν μελέτες που επιβεβαιώνουν τα άνω ευρήματα, καθώς διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ασκούνταν κάποιες μέρες την εβδομάδα – σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου – είχαν πολύ καλύτερη ψυχική διάθεση.

Πώς η άθληση μπορεί να προωθήσει την ψυχική υγεία;

  • Όταν κάποιος αποφασίζει να ασκηθεί, αρχίζει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τον εαυτό του, τη δική του σωματική κατάσταση και υγεία. Αυτό τον βοηθά να παίρνει δικές του πρωτοβουλίες και να δραστηριοποιείται, βάζοντας στόχους για την υγεία του.
  • Παράλληλα όταν κάποιος αθλείται, βιώνει μικρές και προσωπικές επιτυχίες ως αποτέλεσμα των πραγματοποιημένων στόχων. Καθώς η σωματική του κατάσταση και οι αντοχές του βελτιώνονται, βλέπει θετικές αλλαγές στον εαυτό του και έτσι τονώνεται η αυτοεκτίμησή του.
  • Η άσκηση μπορεί επίσης να αυξάνει τη γνώση που έχουμε για το σώμα μας και την προσωπική μας υγεία. Μέσω της άθλησης μαθαίνουμε να ακούμε καλύτερα την αναπνοή μας, πράγμα που μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε σαφέστερα τι χρειάζεται το σώμα μας κάθε στιγμή.
  • Τέλος, ο ομαδικός αθλητισμός προωθεί την κοινωνικότητα μας, βοηθώντας μας να είμαστε μέρη μιας ομάδας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς η άσκηση επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here