Αυτοφροντίδα: Πώς να φροντίσετε καλά τον εαυτό σας όταν αναρρώνετε από μια ασθένεια [vid]

Γιατί η αυτοφροντίδα είναι τόσο σημαντική στην διαδικασία ανάρρωσης από μια ασθένεια;

Τα άτομα που βρίσκονται σε ανάρρωση διαπιστώνουν ότι η σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ότι η υποστήριξη μιας παραμέτρου υποστηρίζει αυτόματα τις άλλες. Φυσικά, η φροντίδα όλων των πτυχών σας θα αυξήσει την πιθανότητα να παραμείνετε υγιείς.

 

Η καλή υγιεινή είναι σημαντική για κοινωνικούς, ιατρικούς και ψυχολογικούς λόγους, καθώς όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας, αλλά βελτιώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι βλέπουν εσάς και τον τρόπο που οι ίδιοι βλέπετε τον εαυτό σας.

Μερικές συμβουλές για καθημερινή αυτοφροντίδα περιλαμβάνουν:

 • Τρώτε υγιεινές τροφές.
 • Κοιμηθείτε καλά και επαρκώς.
 • Ασκηθείτε τακτικά – πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό σας – και αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
 • Διαχειριστείτε το άγχος.
 • Κάνετε τακτικά ιατρικές εξετάσεις.
 • Δείτε τους φίλους σας για να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι ανήκετε. Σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για να δημιουργήσετε νέους φίλους.
 • Προσπαθήστε να κάνετε κάτι που απολαμβάνετε καθημερινά. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, αυτό μπορεί να σημαίνει: χορός, παρακολούθηση της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς, κηπουρική, ζωγραφική ή ανάγνωση.
 • Βρείτε τρόπους χαλάρωσης, όπως διαλογισμός, γιόγκα, μασάζ, μπάνιο ή περπάτημα στη φύση.
 • Συνδεθείτε με τον εαυτό σας.

Είναι εξαιρετικά αυτο-φροντιστικό να κάνετε τακτικά check in με τον εαυτό σας

 • Το να κάνετε ενδοσκόπηση σας δίνει την ευκαιρία να αξιολογήσετε πού βρίσκεστε κάθε στιγμή σε σχέση με την ανάρρωσή σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι πρέπει να αναπροσαρμόσετε κάποια βήματα ή να δοκιμάσετε διαφορετικά εργαλεία αντιμετώπισης. Επιπλέον, η δημιουργία μιας λίστας με τα επιτεύγματά σας είναι μια καλή πηγή αναθάρρησης για να επιστρέψετε όταν δεν αισθάνεστε στα καλύτερά σας.
 • Η τήρηση ενός ημερολογίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τον εαυτό σας. Η απόλυτη ειλικρίνεια στη γραφή είναι σημαντική, καθώς θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πώς αισθάνεστε πραγματικά κάθε στιγμή. Μια άλλη μέθοδος σύνδεσης με τον εαυτό σας θα μπορούσε να είναι η αφήγηση της προσωπικής σας ιστορίας. Μάλιστα, επιστήμονες, διερευνούν τα οφέλη της αφήγησης ως μιας μορφής θεραπείας. Το να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας μέσω γραφής ή συζήτησης είναι ένα σημαντικό στάδιο ανάκαμψης. Επιπλέον, αξίζει να σκεφτείτε ότι ακριβώς όπως εσείς υποστηρίζεστε διαβάζοντας τις σκέψεις και τις εμπειρίες άλλων, μπορείτε επίσης να υποστηρίξετε κάποιον άλλο στο δικό του αγώνα αποκατάστασης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο ιδέες για καλή διαχείριση της κατάθλιψης:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here