Διατροφή: Πώς θα πάρετε τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε [vid]

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφών που είναι πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση του σωστού μείγματος βιταμινών και μετάλλων θα σας βοηθήσει να νιώσετε και να φαίνεστε καλύτερα σε οποιαδήποτε ηλικία.

  • Ο κανόνας των πολύχρομων γευμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα διατροφής σας περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, επιλέξτε ένα ουράνιο τόξο από πολύχρωμα τρόφιμα. Οι χρωστικές που δίνουν στα τρόφιμα το χρώμα τους είναι επίσης οι θρεπτικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου και χρόνιων παθήσεων.

Φυσικά, τα τρόφιμα με τη περισσότερη «χρωστική ουσία» είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Να λοιπόν ένας ακόμη λόγος για να γεμίσετε το πιάτο σας με αυτά τα σούπερ φαγητά που είναι γεμάτα φυτικές ίνες, έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες – ασταθή μόρια στο σώμα που καταστρέφουν τα κύτταρα και πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

  • Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά έχει συνδεθεί με μια σειρά από δραστηριότητες που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν τις ασθένειες στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά (E, C και A, μαζί με το σελήνιο) και η βιταμίνη D είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των δυσάρεστων ελεύθερων ριζών – αιτία πολλών ασθενειών.

Ακολουθεί μια λίστα με πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα:

  1. Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Κολοκύθα, καρότα, σπανάκι, γλυκοπατάτες, πεπόνια, σκούρα πράσινα σαλατικά και μάνγκο.
  2. Βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, ντομάτες, γλυκοπατάτες, σπαράγγια.
  3. Βιταμίνη Ε: Φυτικό έλαιο, αμύγδαλα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φύτρο σιταριού, γλυκοπατάτες.
  4. Σελήνιο: Σολομός, μπακαλιάρος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν στις βόρειες χώρες μπορεί να εχούν χαμηλά επίπεδα βιταμινής D. Χωρίς επαρκή βιταμίνη D, το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ελβετική μελέτη, οι ηλικιωμένοι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώσεις με συμπλήρωμα βιταμίνης D.Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν:

  1. Χυμοί πορτοκαλιού. Οι εταιρείες παραγωγής χυμών προσθέτουν τώρα στα προϊόντα τους, τόσο ασβέστιο όσο και βιταμίνη D για καλύτερη απορρόφηση.
  2. Σολομός και σκουμπρί
  3. Αυγά

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα πρέπει να γνωρίζετε για την βιταμίνη D και τη συμβολή της στην καλή απορρόφηση του ασβεστίου:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here