Αφγανιστάν: Η Τουρκία θέλει ακόμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ, παρά την προέλαση των Ταλιμπάν


Η Τουρκία συνεχίζει να εμφανίζεται πρόθυμη να αναλάβει τη διαχείριση και φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν προελαύνουν.

Η Τουρκία παραμένει πρόθυμη να αναλάβει τη διαχείριση και φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την απόσυρση άλλων ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μα παρακολουθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν, ανέφεραν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν άλλη μια πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν την Τετάρτη- την όγδοη πρωτεύουσα επαρχίας που πέφτει στα χέρια τους μέσα σε έξι ημέρες, καθώς οι ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ολοκληρώνουν την απόσυρσή τους.

Η Τουρκία έχει προσφερθεί να αναπτύξει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την απόσυρση του ΝΑΤΟ και πραγματοποιεί συνομιλίες με τις ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες. «Προς το παρόν τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς τα περί της ανάληψης του ελέγχου του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Οι συνομιλίες και οι διαδικασίες συνεχίζονται» είπε στο Reuters ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

«Οι εργασίες συνεχίζονται πάνω στη βάση πως θα γίνει αυτή η μεταφορά, μα φυσικά η κατάσταση στο Αφγανιστάν παρακολουθείται στενά» είπε.

Οι Ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην στείλει στρατεύματα στο Αφγανιστάν προκειμένου να φυλάξουν το αεροδρόμιο, μα η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει τις θέσεις της.

Μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ στο Ισλαμαμπάντ την Τετάρτη, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν είπε, μετά από συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, θα γίνονταν προσπάθειες για συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της Άγκυρας. «Το καλύτερο είναι η Τουρκία και οι Ταλιμπάν να έχουν διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο» είπε σχετικά. «Και έτσι θα συνομιλήσουμε με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας σε αυτούς, για να υπάρξουν συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με την Τουρκία».

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ