Καρκίνος ανοσοποιητικό σύστημα: Ο ρόλος της άμυνας του οργανισμού για την καταπολέμηση της νόσου

Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Herbert Waldmann και τον Slava Ziegler στο Ινστιτούτο Μοριακής Φυσιολογίας του Max Planck στο Ντόρτμουντ έχει πλέον αναπτύξει ένα νέο σύστημα δοκιμών βασισμένο σε κύτταρα για τον εντοπισμό ανοσορυθμιστικών ρυθμιστών. Ο έλεγχος μιας βιβλιοθήκης με περισσότερες από 150.000 ουσίες αποκάλυψε αρκετές ισχυρές ουσίες με πρωτοφανή δομή.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πολύ επιτυχημένο όσον αφορά την αποτροπή ιών και βακτηρίων. Αναγνωρίζει επίσης τα καρκινικά κύτταρα ως πιθανούς εχθρούς και τα καταπολεμά. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να αποφύγουν την παρακολούθηση από το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψουν την ανοσοαπόκριση.

Τα τελευταία χρόνια, η καταπολέμηση του καρκίνου με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος έχει εισέλθει σε κλινική πρακτική και αποκτά αυξανόμενη σημασία ως θεραπευτική προσέγγιση. Οι τρέχουσες θεραπείες εφαρμόζουν τους λεγόμενους αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου. Τα ανοσοποιητικά σημεία ελέγχου βρίσκονται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και επιβραδύνουν την ανοσοαπόκριση. Η στόχευση αυτών των σημείων ελέγχου μπορεί να απελευθερώσει αυτό το φρένο που προκαλείται από όγκο.

Μια άλλη στρατηγική που αναπτύχθηκε από καρκινικά κύτταρα για να ξεφύγει από την ανοσοαπόκριση είναι η παραγωγή του ενζύμου ινδολαμίνης-2,3-διοξυγενάσης (IDO1), το οποίο μεταβολίζει την τρυπτοφάνη σε κυουρενίνη και επομένως παρεμβαίνει στην ανοσοαπόκριση με δύο τρόπους: Από τη μία πλευρά, η εξάντληση της τρυπτοφάνης επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των Τ κυττάρων, ένα κεντρικό συστατικό της ανοσολογικής απόκρισης, που αναζητά και μπλοκάρει τα καρκινικά κύτταρα. Από την άλλη πλευρά, η παραγόμενη κυνουρενίνη αναστέλλει τα Τ κύτταρα στο άμεσο περιβάλλον των καρκινικών κυττάρων.

Επιστήμονες με επικεφαλής τους Herbert Waldmann και Slava Ziegler έχουν πλέον αναπτύξει μια δοκιμασία με βάση τα κύτταρα για την ανακάλυψη νέων αναστολέων IDO1 που ξεπερνούν τους περιορισμούς των αναλύσεων χωρίς κύτταρα. Η Elisabeth Hennes, διδακτορική φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, χρησιμοποίησε έναν αισθητήρα που μετρά τη μετατροπή του υποστρώματος IOD1 τρυπτοφάνης στο μεταβολικό προϊόν κυνουρενίνη σε κυτταρική καλλιέργεια και έτσι ανιχνεύει δραστηριότητα IDO1.

«Δυστυχώς, οι προηγούμενες προσπάθειες εύρεσης μιας ένωσης που σταματά αποτελεσματικά τη δραστηριότητα που προάγει τον καρκίνο του IDO1 σε όγκους έχουν ελάχιστη επιτυχία. Ωστόσο, η ανάπτυξη νέων ενώσεων που μπορούν να απενεργοποιήσουν το IDO1 μέσω διαφορετικών μηχανισμών δράσης θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τις ανοσοθεραπείες στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ελπίζουμε ότι η νέα μας ανάλυση που βασίζεται σε κύτταρα θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτόν τον τομέα έρευνας», λέει ο Slava Ziegler.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here