RoboEYE Παραπληγία: Ημιαυτόνομη αναπηρική καρέκλα με οδηγό το βλέμμα

RoboEYE Παραπληγία: Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν την ανάπτυξη νέων εργαλείων για να βοηθήσουν άτομα με διαφορετικούς τύπους αναπηριών, επιτρέποντάς τους να μετακινούνται πιο ελεύθερα στο περιβάλλον τους και να ολοκληρώνουν μια σειρά από καθημερινές εργασίες. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα έξυπνων τεχνολογιών και συσκευών, που κυμαίνονται από οικιακούς βοηθούς έως κινητά ρομπότ και βιονικά άκρα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Trento και στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα δημιούργησαν πρόσφατα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό ημιαυτόνομο αναπηρικό καροτσάκι που κινείται σύμφωνα με τις κινήσεις των χρηστών.

Αυτό το μοναδικό σύστημα θα μπορούσε να επιτρέψει σε άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες να ελέγχουν τις κινήσεις της αναπηρικής πολυθρόνας, ακόμη και αν δεν είναι σε θέση να κινούν τα άκρα τους.

Η πρόσφατα αναπτυγμένη αναπηρική καρέκλα, που ονομάζεται RoboEYE, παρουσιάστηκε σε μια δημοσίευση στο περιοδικό MDPI Technologies. “Στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε ένα καινοτόμο, οικονομικά αποδοτικό και φιλικό προς τον χρήστη σύστημα ελέγχου που βασίζεται στην ανίχνευση ματιών για ένα αναπηρικό καροτσάκι για να επιτρέψει σε χρήστες με οποιαδήποτε σοβαρή κινητική αναπηρία να μετακινούνται εύκολα και αυτόνομα μέσα στα σπίτια τους”, δήλωσαν οι Alessandro Luchetti και Luca Maule, δύο από τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, στο TechXplore μέσω email.

Το RoboEYE σχεδιάστηκε από τον Maule σε συνεργασία με το εργαστήριο MIRo, μια ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Trento, με επικεφαλής τον καθηγητή De Cecco.

Η αναπηρική καρέκλα που ελέγχεται από την κίνηση των ματιών ενσωματώνει τις λειτουργίες των κινητών ρομποτικών συστημάτων σε μια τυπική αναπηρική καρέκλα. Κατά την πλοήγηση στο περιβάλλον τους, οι χρήστες που κάθονται στην αναπηρική καρέκλα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές στρατηγικές οδήγησης, η μία με βάση τις κινήσεις των ματιών και η άλλη με βάση την επισήμανση σε έναν επιθυμητό προορισμό.

«Η πιο διαισθητική και άμεση λειτουργικότητα προβλέπει τον συνεχή έλεγχο των μετωπικών και γωνιακών ταχυτήτων αναπηρικής πολυθρόνας κοιτάζοντας διαφορετικές περιοχές μιας οθόνης», ανέφεραν οι Luchetti και Maule.

“Από την άλλη πλευρά, η ημιαυτόνομη διαμόρφωση επιτρέπει την πλοήγηση προς ένα επιλεγμένο σημείο στο περιβάλλον, απλώς δείχνοντας και ενεργοποιώντας τον επιθυμητό προορισμό, ενώ το σύστημα σχεδιάζει και ακολουθεί αυτόνομα την τροχιά που φέρνει την αναπηρική καρέκλα σε αυτό το σημείο.”

Ο Luchetti, ο Maule και οι συνάδελφοί τους αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα της αναπηρικής πολυθρόνας σε αριθμητικές προσομοιώσεις και πειράματα πραγματικού κόσμου στα οποία εθελοντές δοκίμασαν το RoboEYE και παρείχαν σχόλια σχετικά με τις εμπειρίες τους.

Τα ευρήματα που συγκέντρωσαν ήταν πολλά υποσχόμενα και υπογράμμισαν την ασφάλεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του μοναδικού σχεδιασμού αναπηρικής πολυθρόνας.

“Σε σύγκριση με άλλες λύσεις, το RoboEYE είναι ελάχιστα επεμβατικό για τους χρήστες του, ενσωματώνει λειτουργίες που προέρχονται από το πεδίο της κινητής ρομποτικής, λαμβάνει υπόψη τον ρόλο της αβεβαιότητας στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπου – μηχανής και βασίζεται σε λύσεις υλικού χαμηλού κόστους» είπαν οι Luchetti και Maule.

“Το αποτέλεσμα είναι ένα αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό σύστημα που διασφαλίζει την ασφάλεια του χρήστη.”

Είναι ενδιαφέρον ότι το σύστημα διπλής πλοήγησης που σχεδίασαν θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε άλλες αναπηρικές πολυθρόνες ή δομές διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών.

Στο μέλλον, η μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς την υλοποίηση καινοτόμων και εξαιρετικά αποτελεσματικών εργαλείων για να βοηθήσει άτομα με σοβαρές κινητικές αναπηρίες.

“Από βιομηχανική άποψη, τα αποτελέσματά μας είναι πολύ ενδιαφέροντα”, ανέφεραν οι Luchetti και Maule.

“Από αυτή τη μελέτη δημιουργήθηκε μια συνεργασία μεταξύ της νεοσύστατης εταιρείας Robosense srl, η οποία ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών στον τομέα της κινητής ρομποτικής, και της Nuova Blandino srl, μιας ιταλικής εταιρείας που παράγει και εμπορεύεται βοηθήματα υγείας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here