Έρευνα Καρδιοπάθειες: Καταστήματα junk food πιθανός παράγοντας καρδιακών προσβολών

Έρευνα Καρδιοπάθειες: Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Hunter, το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Hunter New England Health  διαπίστωσαν ότι για κάθε νέο κατάστημα γρήγορου φαγητού ο αριθμός των καρδιακών προσβολών ανά 100.000 άτομα αυξήθηκε κατά τέσσερις. Δημοσιεύθηκε στην τελευταία έκδοση του Εσωτερικού Ιατρικού Περιοδικού και η μελέτη στόχευε να προσδιορίσει εάν ο αριθμός των καταστημάτων γρήγορου φαγητού σε μια περιοχή θα μπορούσε να θεωρηθεί παράγοντας περιβαλλοντικού κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).

Η ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Tarunpreet Saluja από το Πανεπιστήμιο του Newcastle συνέκρινε όλες τις περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου στην περιοχή υγείας Hunter-New England με την πυκνότητα εξόδου για γρήγορο φαγητό σε κάθε Δημοτικό διαμέρισμα.

“Η καρδιακή προσβολή είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως”, δήλωσε ο Δρ Saluja, “Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός καρδιακών προσβολών δεν μπορεί να εξηγηθεί από γνωστούς παράγοντες κινδύνου.”

«Υπάρχει μια καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού και των καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η καρδιακή προσβολή.

Αυτό τονίζει την ανάγκη διερεύνησης του ρόλου της διαθεσιμότητας τροφίμων στην πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής».

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το γρήγορο φαγητό συσχετίστηκε θετικά με την αύξηση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, ακόμη και μετά από υπολογισμό άλλων παραγόντων όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), η κατάσταση καπνίσματος, ο διαβήτης και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο νοσοκομείο John Hunter, ο καθηγητής Andrew Boyle είπε ότι ενώ ήταν γνωστό εδώ και αρκετό καιρό ότι η κατανάλωση γρήγορου φαγητού ήταν κακή για την καρδιά, κανείς δεν είχε καθορίσει εάν ο αριθμός των καταστημάτων fast food ήταν ο ίδιος ένας προγνωστικός παράγοντας.

“Μέχρι τώρα, υπήρχαν πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της πυκνότητας των εξόδων για γρήγορο φαγητό και των καρδιακών προσβολών, επομένως αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να παρέχουν μια σημαντική εκτίμηση για τη μελλοντική πολιτική δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη της κοινότητας”, δήλωσε ο καθηγητής Boyle.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης και Αναπληρωτής Διευθυντής της Ομάδας Επιστήμης Δεδομένων τoυ Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας  Hunter, Δρ. Christopher Oldmeadow, δήλωσε ότι η ανάπτυξη μιας νέας μέτρησης για τον υπολογισμό της πυκνότητας εξόδου για γρήγορο φαγητό ήταν το κλειδί για τη μελέτη και υπήρχε περιθώριο επέκτασης των δεδομένων για να δούμε περισσότερα καταστήματα στο μέλλον.

“Για αυτήν τη μελέτη επικεντρωθήκαμε στα 10 πιο δημοφιλή καταστήματα γρήγορου φαγητού στην Αυστραλία και χρησιμοποιήσαμε δεδομένα απογραφής για να προσδιορίσουμε την πυκνότητα ανά 100.000 άτομα σε κάθε περιοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης”, δήλωσε ο Δρ Oldmeadow.

“Αυτό λειτούργησε για την πλειονότητα των μεγάλων καταστημάτων γρήγορου φαγητού, αλλά υπάρχει περιθώριο διερεύνησης της σχέσης μεταξύ μικρότερων τοπικών καταστημάτων γρήγορου φαγητού και καρδιακών προσβολών.”

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here