Αναστολές Μαίου Ανακοίνωση: Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται;;

Το υπουργείο οικονομικών σε δηλώσεις που εξέδωσε αναφέρει τι σκέφτεται τι να ισχύσει στους κανονισμούς σχετικά με τις αναστολές και τις επιστρεπτέες προκαταβολές για τον μήνα  και τα κριτήρια των επιχειρήσεων. Ωστόσο τόνισε ότι είναι απλά σκέψεις και μπορούν να μεταβληθούν ανα  πάσα ώρα και στιγμή.

Επιχειρησεις που ευνοουνται απο τα κριτηρια σύμφωνα με τις σκέψεις του υπουργείου.

Ανεστάλει η λειτουργία τους και δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει, με εντολή δημόσιας αρχής, ούτε τον μήνα Μάιο 2021

Όσες επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους, με εντολή δημόσιας αρχής,

Όσες πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους  συνόλου των εργαζομένων τους

Δικαιούτε παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στις περιπτώσεις

Β) Την εφαρμογή του ένατου άρθρου το οποίο ρίζει την «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας»

Γ) Την υποχρέωση χορήγησης κανονικής άδειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων στους μισθωτούς, σε συνδυασμό με την άδεια ειδικού σκοπού.

Συγκεκριμένα:

Αφού γίνει άρση της αναστολής από εντολή δημόσιας αρχής , τότε οι επιχειρήσεις οφείλουν για περιθώριο 35 ημερών να κρατήσουν το προσωπικό τους.

Αν λοιπόν υπάρξει  σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που να λήγει σε συγκεκριμένο χρόνο χρόνο  τότε η σύμβαση που τέθηκε σε  εργασίας, όταν η επιχείρηση επαναλειτουργήσει γίνεται  παράταση της αναστολής για είναι δύο μήνες.

Η υποχρέωση συνέχισης της σύμβασης που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει, δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, Δηλαδή σε εργοδότες με εποχικές δουλειές όπως: (θέατρα  χιονοδρομικά κέντρα, φροντιστήρια  ξένων γλωσσών).

Σε περίπτωση   εργαζομένου δεν είναι δυνατή, επειδή η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου είχε συναφθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών που πλέον δεν μπορεί να υλοποιήσει ( οδηγοί σχολικών λεωφορείων, η διάθεση ταξιθετριών/ταξιθετώνκ.τλ.).

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση απαγορεύετε να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους με καταγγελία σύμβασης, αλλά μόνο με λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου από όπου παρήλθε το χρονικό πλαίσιο.

Aκολουθει βίντεο:

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here