Οδυσσέας Ελύτης: Το ΥΠΠΟΑ τιμά τα 25 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ποιητή

Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ τιμώντας σήμερα την επέτειο των 25 χρόνων από τη μέρα που ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έφυγε από τη ζωή, παρουσιάζει σε βίντεο ένα απόσπασμα από το βιβλίο του δημιουργού «Συν τοις άλλοις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον. Το απόσπασμα αναγιγνώσκει η σύντροφος του ποιητή και ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 

Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου του 1996, ο Οδυσσέας Ελύτης άφησε την τελευταία του πνοή και μια μεγάλη καλλιτεχνική διαθήκη. Ειδικότερα, στο έργο του που καταξιώθηκε παγκόσμια – με τη βράβευση του Νόμπελ Λογοτεχνίας το έτος 1979 για το έργο του «Άξιον Εστί» – η ελληνική παράδοση συνάντησε τον υπερρεαλισμό και ο λυρισμός την πολυσημία της γλώσσας και της ύπαρξης, κάτω από το αιγαιοπελαγίτικο φως. Το σκεπτικό της βράβευσης ήταν πολύ εύγλωττο: «Η ποίηση του Ελύτη, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα».

Νησιώτης ο ίδιος, ενέγραψε την θαλασσινή παράδοση ανεξίτηλα στο έργο του, όπου το συναίσθημα συμμαχεί με την επαναστατική φόρμα της δημιουργίας. «Η καταγωγή του από τη Λέσβο, η γέννησή του στην Κρήτη, τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων στις Σπέτσες και τις Κυκλάδες διαμόρφωσαν μια βαθύτατα νησιωτική συνείδηση, που αργότερα στη διασταύρωσή της με τον υπερρεαλισμό δημιούργησε μια ποίηση πρωτότυπη, γεμάτη πλήθος λυρικών εικόνων, αλλά και επαναστατικών δυνάμεων».

Ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές με παγκόσμια απήχηση. Τιμώντας την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατό του, η σύντροφος του ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου επαναφέρει στη μνήμη μας, μέσα από το σχετικό αφιέρωμα του Υπουργείου Πολιτισμού, τον λόγο του ποιητή, όταν ο 1976 σε μια από τις συνεντεύξεις του αποκρίθηκε στο ερώτημα: «Τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον»;

Δείτε την απάντησή του ποιητή δια στόματος της Ιουλίτας Ηλιοπούλου στο παρακάτω βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here