Αντηλιακά Ερευνητές ΗΠΑ: Εύρεση στοιχείων πιθανής χημικής ουσίας που προκαλεί καρκίνο


Αντηλιακά Ερευνητές ΗΠΑ: Οι ερευνητές ζητούν από τη FDA να τραβήξει περισσότερα αντηλιακά για πιθανή καρκινογόνο δράση. Σχεδόν 2.400 προϊόντα με υποψία καρκινογόνων συστατικών ήταν στα καταστήματα τον Απρίλιο. Μια ομάδα ερευνητών κάλεσε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να τραβήξει ορισμένες δημοφιλείς μάρκες αντηλιακών, αφού είπαν ότι έχουν βρει στοιχεία πιθανής χημικής ουσίας που προκαλεί καρκίνο.

Ο Craig Downs, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού εργαστηρίου Haereticus Environmental Laboratory (HEL), οδήγησε τους ερευνητές σε μια επιστολή που καλεί τη FDA να τραβήξει όλα τα αντηλιακά που περιέχουν το ενεργό συστατικό οκτοκρυλένιο.

Ο Ντάουνς και η ομάδα του είπαν ότι ανακάλυψαν ότι το συστατικό μπορεί να υποβαθμιστεί σε βενζοφαινόνη, μια ύποπτη καρκινογόνο ουσία που μπορεί επίσης να επηρεάσει βασικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα. Σχεδόν 2.400 προϊόντα που έφεραν το συστατικό ήταν στην αγορά από τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων γνωστών εμπορικών σημάτων όπως η Coppertone, η Banana Boat και η Neutrogena, ανέφερε η Downs και η ομάδα του στην επιστολή τους προς τη FDA.

Η ανακάλυψη των κινδύνων του συστατικού έρχεται επίσης μετά από ένα άλλο μαύρο σημάδι για τη βιομηχανία αντηλιακών. Τον περασμένο μήνα, η Johnson & Johnson ανακάλεσε πέντε από τα αντηλιακά ψεκασμού Neutrogena και Aveeno αφού η εταιρεία βρήκε χαμηλά επίπεδα βενζολίου, μια χημική ουσία που προκαλεί τον καρκίνο, σε ορισμένα δείγματα. Οι ανησυχίες για τη χημική ουσία επισημάνθηκαν τον Μάιο από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο, αλλά η εταιρεία και άλλες που αναφέρθηκαν στην ανεξάρτητη έκθεση χρειάστηκαν μήνες για να δράσουν.

Η J&J είναι τώρα ο στόχος μιας αγωγής κατηγορίας που ζητά αποζημίωση για το θέμα.

Στην τελευταία εξέλιξη, ο Downs και η ομάδα των ερευνητών του ανέφεραν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι το οκτοκρυλένιο παρέμεινε στο ανθρώπινο σώμα σε σχετικά επίπεδα και θα μπορούσε ακόμη να ανιχνευθεί στο αίμα για έως και 10 ημέρες.

Ένας εμπορικός όμιλος βιομηχανίας χαρακτήρισε την έρευνα παραπλανητική, αλλά ο Downs είπε ότι μια διάψευση στην άμυνα της βιομηχανίας θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Chemical Research in Toxicology την Τετάρτη.

Η διάψευση θα συγκρίνει τις αμυντικές τακτικές της βιομηχανίας αντηλιακών με αυτήν της Big Tobacco καθώς υπερασπίστηκαν τα πλεονεκτήματα του καπνίσματος.

Η Courtney Rhodes, εκπρόσωπος της FDA, δήλωσε στο Bloomberg ότι η υπηρεσία “λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια όσον αφορά τα προϊόντα που ρυθμίζει, συμπεριλαμβανομένου του αντηλιακού”, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά αντηλιακών για να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα ασφαλών αντηλιακών για Αμερικανούς καταναλωτές », ενώ εξετάζει τις ανησυχίες που εγείρουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ