Κλίμα – Διαρροή αναφοράς του ΟΗΕ: Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πρέπει να κορυφωθούν σε 4 χρόνια


Επιστήμονες διέρρευσαν προσχέδιο αναφοράς της IPCC για το κλίμα, καθώς ανησυχούν πως θα μπορούσε να «αμβλυνθεί» από τις κυβερνήσεις.

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παγκοσμίως πρέπει να κορυφωθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα πρέπει να κλείσουν μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα χρειαστεί να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ζωής προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιματική «κατάρρευση», σύμφωνα με προσχέδιο αναφοράς που διέρρευσε από τον κορυφαίο φορέα του κόσμου ως προς τις κλιματικές επιστήμες.

Οι πλούσιοι κάθε χώρας έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη από ό,τι οι φτωχοί, με τα SUV και την κατανάλωση κρέατος να υποδεικνύονται ως σημαντικοί παράγοντες- ενώ τίθενται και ερωτήματα σχετικά με τις «high-carbon» βάσεις για μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

H διαρροή αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, έρχεται από το επερχόμενο τρίτο μέρος της αναφοράς της IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), το πρώτο τμήμα της οποίας δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, προειδοποιώντας για άνευ προηγουμένου αλλαγές στο κλίμα- κάποιες εκ των οποίων θα είναι μη αναστρέψιμες. Το έγγραφο (έκτη αναφορά αξιολόγησης) χωρίζεται σε τρία τμήματα: Η φυσική επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις και οι τρόποι μείωσης της ανθρώπινης επίδρασης στο κλίμα.

Το τρίτο μέρος δεν προοριζόταν να δημοσιευτεί πριν τον επόμενο Μάρτιο, μα μια μικρή ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να το διαρρεύσει μέσω του ισπανικού παρακλαδιού της Scientist Rebellion (υπάγεται στο κίνημα Extinction Rebellion). Πρωτοδημοσιεύτηκε από τον δημοσιογράφο Χουάν Μπορντέρα στο ισπανικό online περιοδικό CTXT.

O Μπορντέρα είπε στον Guardian πως η διαρροή αντικατοπτρίζει τους προβληματισμούς κάποιων εξ αυτών που εμπλέκονται στη σύνταξη του εγγράφου πως τα συμπεράσματά τους θα «νερώνονταν» πριν την έκδοσή του το 2022. Σημειώνεται πως οι κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγές στην «περίληψη για τους διαμορφωτές πολιτικής».

Το top 10% των «emitters» παγκοσμίως, που είναι και το πλουσιότερο 10%, συνεισφέρει με το 36%-45% του εκπομπών, που είναι δεκαπλάσιο από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο φτωχότερο 10%, το οποίο ευθύνεται για 3%-5%, σύμφωνα με την αναφορά. «Τα μοτίβα κατανάλωσης των καταναλωτών υψηλότερου εισοδήματος συσχετίζονται με μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα. Οι κορυφαίοι emitters κυριαρχούν στις εκπομπές σε τομείς- κλειδιά, για παράδειγμα στο κορυφαίο 1% αντιστοιχεί το 50% των εκπομπών από την αεροπορία» αναφέρεται στην περίληψη.

Μεταξύ άλλων, στην αναφορά υπογραμμίζονται οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα ήταν απαραίτητες, ιδιαίτερα στις πλούσιες χώρες και μεταξύ των πλουσίων παγκοσμίως. Η αποφυγή υπερθερμαινόμενων ή υπερ-ψυχόμενων σπιτιών, η αύξηση του περπατήματος και της χρήσης ποδηλάτου, η μείωση των αεροπορικών ταξιδιών κ.α. μπορούν όλα να συμβάλλουν σημαντικά στην απαιτούμενη μείωση εκπομπών, σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά.

Επίσης, θα χρειάζονταν να αλλάξουν και οι διατροφικές συνήθειες στις πλούσιες χώρες, πχ με αυξημένη έμφαση σε πρωτεΐνες από φυτά. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η περικοπή των εκπομπών την επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Η αναφορά τονίζει εκ νέου την ανάγκη για υποδιπλασιασμό των εκπομπών μέσα στην επόμενη δεκαετία προκειμένου να παραμείνουμε εντός του ορίου των 1,5 βαθμών Κελσίου, και να φτάσουμε σε καθαρές μηδενικές εκπομπές ως το 2050.

Παράλληλα σημειώνεται πως λείπουν οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας σε χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και ότι δεν έχει προοδεύσει επαρκώς η τεχνολογία για την συγκέντρωση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι λόγοι αισιοδοξίας, όπως το ότι οι τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και η τεχνολογία μπαταριών έχουν γίνει πολύ φθηνότερες. Σημαντική επίσης αναμένεται να είναι η συμβολή των περικοπών στις εκπομπές μεθανίου, ενώ θα βοηθήσει και η καλύτερη φροντίδα των δασών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ