Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά – Παραδείγματα

Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Όσοι συνταξιούχοι έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης αναμένουν αύξηση στο ποσό της μηνιαίας σύνταξής τους καθώς και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 (αύξηση της μηνιαίας σύνταξης για τους μεσολαβήσαντες μήνες).

Σε σήριαλ έχει εξελιχθεί η εφαρμογή του νόμου Βρούτση στις κύριες συντάξεις. Έως τέλος Απρίλιου του 2021 αναμένονταν να καταβληθούν τα αναδρομικά του νόμου 4670/2020 (Νόμος Βρούτση) και οι αντίστοιχες αυξήσεις στις συντάξεις.

Όπως όλα δείχνουν έχει φθάσει η ώρα που θα αρχίσει η καταβολή των αναδρομικών και η αύξηση της μηνιαίας σύνταξης.

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1-10-2019 και έχει ως αφετηρία τον μήνα αυτόν, καθώς στις 4 Οκτωβρίου του 2019 εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε πως τα ποσοστά αναπλήρωσης του ν.4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) δεν είχαν επαρκή ανταποδοτικότητα για τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης.

«Συνεπώς οι 180.000 έως 200.000 περίπου συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις, θα λάβουν μαζί με την πρώτη αυξημένη σύνταξη αναδρομικά 19 μηνών, αν τελικά αυτά καταβληθούν τον Απρίλιο του 2021» είπε ο γνωστός δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς που μίλησε στο Newsbomb.gr.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΦΚΑ αλλά και των πεπερασμένων δυνατοτήτων της έως τώρα ψηφιοποίησης των ασφαλιστικών στοιχείων, είναι ότι ο νόμος Βρούτση που προβλέπει το επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων , ψηφίστηκε την 29 η Φεβρουαρίου του 2020 και ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί.

«Η πρακτική της κυβέρνησης να καθυστερεί την εφαρμογή ψηφισμένου νόμου αποδεικνύει ότι το πολυδιαφημισμένο “επιτελικό κράτος” είτε δεν υφίσταται στην πραγματικότητα είτε λειτουργεί a la carte ανάλογα το Υπουργείο» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here