Έρχεται νέα μεταναστευτική κρίση λόγω Αφγανιστάν: Προειδοποιήσεις και από την Ελλάδα


Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για μια νέα μεταναστευτική κρίση, προειδοποιεί και η Ελλάδα, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονται στο Αφγανιστάν.

Αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με μια επερχόμενη νέα μεταναστευτική κρίση λόγω των σκληρών συγκρούσεων και της προέλασης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς αποχωρούν τα ξένα στρατεύματα- με την Ελλάδα να προειδοποιεί και αυτή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του μεταναστευτικού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας την Τετάρτη στο Reuters, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να αντιμετώπιση μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και πρέπει να αποτρέψει τη φυγή των ανθρώπων από το Αφγανιστάν λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων.

Ο κ. Μηταράκης την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνυπογράψει επιστολή μαζί με υπουργούς από άλλες πέντε χώρες της ΕΕ, όπου αναφερόταν πως οι απελάσεις αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί θα έπρεπε να συνεχιστούν, παρά τις συγκρούσεις, είπε πως ο τερματισμός αυτών των επιστροφών θα έστελνε λάθος μήνυμα. «Θα είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθούν περισσότεροι άνθρωποι να φύγουν και να έρθουν στην ΕΕ», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης στο Reuters. Ωστόσο, όπως σημειώνει το πρακτορείο, το εν λόγω «μέτωπο» των έξι φάνηκε να καταρρέει την Τετάρτη, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία ανακοίνωσαν πως θα «πάγωναν» τις απελάσεις προς το παρόν.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η ΕΕ θα έπρεπε να παρέχει μεγαλύτερη υποστήριξη στην Τουρκία προκειμένου να μετριάσει την πίεση των αυξημένων αφίξεων μεταναστών/ προσφύγων από το Αφγανιστάν, και τόνισε ότι η Ένωση δεν θα μπορούσε να απορροφήσει άλλη μία κρίση σαν εκείνη του 2015. «Σίγουρα όχι, η ΕΕ δεν είναι έτοιμη και δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί άλλη μια μεγάλη μεταναστευτική κρίση» υπογράμμισε.

Πολλές χώρες της ΕΕ ανησυχούν πως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να φέρουν έναν «νέο γύρο» μεταναστευτικής κρίσης, δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν προελαύνουν ταχύτατα στη χώρα, επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης της Καμπούλ, καθώς τα ξένα στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αποχωρούν μετά από 20ετή παραμονή.

«Ανησυχούμε πολύ για τις επιπτώσεις της επιδείνωσης της κρίσης στο Αφγανιστάν και για αυτό είναι πολύ κρίσιμο και πολύ σημαντικό για την ΕΕ να δράσει εκ των προτέρων για την αποτροπή μιας τέτοιας κρίσης» είπε ο Έλληνας υπουργός.

Μιλώντας στo Funke Mediengruppe την Πέμπτη, ο Νιλς Άνεν, Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, είπε πως είναι «αφελές» να πιστεύει κανείς ότι η προέλαση των Ταλιμπάν και η βία στο Αφγανιστάν δεν θα επηρέαζαν τη μεταναστευτική πολιτική. « Θα νιώσουμε τις επιπτώσεις και στη Γερμανία, ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό τις επόμενες εβδομάδες» είπε σχετικά.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε την Τρίτη ότι ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 500.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν για το Πακιστάν, το Ιράν και το Τατζικιστάν. Ο Άνεν είπε πως η Γερμανία αποτελεί «ελκυστικό προορισμό» για τους Αφγανούς, εν μέρει λόγω του μεγάλου αριθμού συμπατριωτών τους που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη χώρα.

Ο Γερμανός υφυπουργός σημείωσε πως πολλές χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες κατευθύνονταν στην Καμπούλ ή σε γειτονικές χώρες, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες και σε ασφαλείς περιοχές εντός του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι τώρα φέτος δεν είχαν υπάρξει μεγάλης κλίμακας μετακινήσεις πληθυσμών πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν, παρά την προέλαση των Ταλιμπάν. Σημειώνεται πως το Ιράν και το Πακιστάν φιλοξενούν ήδη πάνω από 2 εκατ. καταγεγραμμένους Αφγανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, όπως είπε στη Deutsche Welle η Αϊσά Χουράμ, φοιτήτρια και πρώην εκπρόσωπος νεολαίας στα Ηνωμένα Έθνη, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε ημέρα, και χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την πρωτεύουσα καθημερινά για το εξωτερικό.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έχει ήδη σταματήσει τις απελάσεις Αφγανών μεταναστών/ προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί στις αρχές του Ιουλίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ