Δεκαπενταύγουστος: Τι ισχύει φέτος για τα πανηγύρια


Με διαφορετικό τρόπο θα πραγματοποιηθούν φέτος τα πανηγύρια για τον Δεκαπενταύγουστο

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές ενόψει των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου και για τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα για την Κοίμηση της Θεοτόκου καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες του κορονοϊού δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό.

«Μας ανησυχεί οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγχρωτισμός όπου δεν θα διασφαλίζονται απόλυτα η τήρηση των μέτρων προστασίας. Όσο υπεύθυνοι κι αν είναι οι διοργανωτές, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αποδείξει ότι μεταδίδεται αστραπιαία» λένε πηγές του υπουργείου Υγείας στα ΝΕΑ.

Βάσει της ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 16 Ιουλίου για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού επιτρέπεται η διεξαγωγή πανηγυριών χωρίς, όμως, τη δυνατότητα για χορό αλλά μόνο με την παρουσία καθήμενων. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να τηρούνται, δηλαδή, αποστάσεις 1,5 μέτρου, να υπάρχουν αντισηπτικά στα τραπέζια και αποστάσεις μεταξύ τους.

Η ίδια ΚΥΑ δίνει για φέτος τη δυνατότητα στους υπευθύνους λειτουργίας να αποφασίσουν αν οι χώροι διεξαγωγής θα είναι αμιγείς ή μεικτοί, αν, δηλαδή, θα επιτρέπεται η παρουσία μόνο εμβολιασμένων ή και ανεμβολίαστων. Στην πρώτη περίπτωση η πληρότητα θα φτάνει στο 85% του χώρου, με τον έλεγχο να γίνεται στην είσοδο μέσω του Covid Free Gr app, ενώ στη δεύτερη θα ξεκινά από 65% – 75% ανάλογα με το μέγεθος του χώρου που θα πραγματοποιείται η εκδήλωση. Επίσης, η χρήση προστατευτικής μάσκας και στις δύο περιπτώσεις είναι υποχρεωτική.

Χαρακτηριστική της εγρήγορσης και της ανησυχίας η επιστολή του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου ο οποίος σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «προστατεύοντας την υγεία, τη δική μας και του διπλανού μας σήμερα, θα έχουμε μπροστά μας πολλούς Δεκαπενταύγουστους για μεγάλες εκδηλώσεις».

«Απευθύνω, ακόμα μια φορά, έκκληση για προσοχή και αυτοπεριορισμό, καθώς αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά. Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται όμως το τελευταίο διάστημα αποτελεί απειλή για την υγεία και για την οικονομία» σημειώνει ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος σε τοπικές αρχές, πολιτιστικούς συλλόγους και συλλογικότητες να περιορίσουν τις πάσης φύσεως εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου, οπότε κατά παράδοση οργανώνονται μεγάλα πανηγύρια.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, κανένα αστυνομικό μέτρο δεν μπορεί να φέρει το αποτέλεσμα, που εξασφαλίζει ο αυτοπεριορισμός αλλά ούτε και πρέπει να περιμένουμε μέτρα αστυνομικής φύσης για να προστατεύσουμε την υγεία μας ταυτόχρονα με την οικονομία μας. Τώρα που, περισσότερο από ποτέ, το πρώτο επηρεάζει ευθέως το δεύτερο, οφείλουμε όλοι-όλοι όμως- να εργαστούμε και να λειτουργούμε με τρόπο που να περιορίζει τη διασπορά του ιού. Για τον λόγο αυτό, ζητώ από όλους τους συμπολίτες μας, όλες τις συλλογικότητες, πολιτιστικούς συλλόγους και τις δημοτικές αρχές να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό το εύρος και τη συχνότητα των πάσης φύσεως εκδηλώσεων της περιόδου και ταυτόχρονα να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής προστασίας. Προστατεύοντας την υγεία τη δική μας και του διπλανού μας σήμερα, θα έχουμε μπροστά μας πολλούς Δεκαπενταύγουστους για μεγάλες εκδηλώσεις. Σήμερα, προέχει η υγεία και η εξ αυτής θωράκιση και της οικονομίας των νησιών μας» καταλήγει ο κ. Χατζημάρκος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ