Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν – Φόβοι για επανεμφάνιση Τζιχαντιστών


Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αφού επέτρεψαν οι δυνάμεις του στρατού, πολιτικοί, αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί να φύγουν από την πόλη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στα αφγανικά σώματα ασφαλείας.

«Η Λασκάρ Γκα εκκενώθηκε. Αποφασίστηκε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για 48 ώρες» ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του στρατού και οι αξιωματούχοι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ανακοίνωναν ότι κατέλαβαν και την Λασκάρ Γκα, μόλις μερικές ώρες αφού έκαναν γνωστό πως πήραν την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επίσης – χωρίς να συναντήσουν αντίσταση – σήμερα το πρωί τη Σαγσαράν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαλμάι Καρίμι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη.

Χθες Πέμπτη, οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τη Χεράτ (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ενώ πλησιάζουν την Καμπούλ: έχουν φθάσει σε απόσταση 150 χιλιομέτρων, αφού κατέλαβαν τη Γάζνι, νοτιοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Μέσα σε οκτώ ημέρες, οι Ταλιμπάν έχουν κυριεύσει κάπου τις μισές από τις πρωτεύουσες των επαρχιών του Αφγανιστάν. Ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου, του δυτικού και του νότιου τμήματος της χώρας.

Η Καμπούλ, η Μαζάρ-ι-Σαρίφ, η μεγαλούπολη του βορρά, καθώς και η Τζαλαλάμπαντ (ανατολικά) είναι οι μοναδικές τρεις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση τον Μάιο, εκμεταλλευόμενοι την οριστική απόσυρση των αμερικανικών και των υπολοίπων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν, διαδικασία η οποία αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες. Αστικά κέντρα πέφτουν στα χέρια τους το ένα μετά το άλλο, συχνά χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Εξαιτίας της «επιτάχυνσης» των εξελίξεων στα πεδία των μαχών, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει 3.000 στρατιωτικούς της στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου μέρους του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και άλλων υπηκόων των ΗΠΑ.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από τη δική του πλευρά πως στέλνει 600 μέλη των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην Καμπούλ για τον ίδιο σκοπό.

Βρετανία: Φόβοι για επανεμφάνιση τζιχαντιστών

Το Αφγανιστάν διολισθαίνει προς τον εμφύλιο πόλεμο, εκτίμησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι η χώρα θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές, όπως η αλ Κάιντα.

«Η Βρετανία έμαθε τη δεκαετία του 1830 ότι πρόκειται για μια χώρα την οποία διοικούν πολέμαρχοι, υπάρχουν διαφορετικές επαρχίες και φυλές και καταλήγεις, αν δεν προσέξεις πολύ, σε εμφύλιο. Και πιστεύω ότι οδεύουμε προς εμφύλιο», τόνισε ο Ουάλας μιλώνας στο BBC.

«Οι Ταλιμπάν δεν είναι μια ενιαία οντότητα, κάτω από την κοινή ονομασία υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», εξήγησε ο ίδιος.

Εξάλλου ο Ουάλας εξέφρασε την ανησυχία ότι το Αφγανιστάν θα καταλήξει ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τζιχαντιστές, όπως η αλ Κάιντα, η οποία θα ανακάμψει.

«Ανησυχώ πάρα πολύ ότι τα αποτυχημένα κράτη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αυτού του είδους τους ανθρώπους», επεσήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό SKY. «Η αλ Κάιντα είναι πιθανό να ανακάμψει».

Μάλιστα ο Ουάλας προειδοποίησε ότι αν αυτό συμβεί και απειληθεί η Δύση, τότε η Βρετανία ίσως επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Ερωτηθείς αν η Βρετανία ενδέχεται να στείλει και πάλι στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας απάντησε στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC: «Θα αφήσω κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Αν οι Ταλιμπάν έλαβαν κάποιο μήνυμα από την προηγούμενη φορά, αυτό είναι ότι αν αρχίσουν να φιλοξενούν την αλ Κάιντα, αν αρχίσουν να επιτίθενται στη Δύση (…) μπορεί να επιστρέψουμε».

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν τους Ταλιμπάν ότι θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση

Με δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία του Αφγανιστάν με τη βία, θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενώ παράλληλα τους καλεί να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και την προοπτική συνέχισης των συγκρούσεων και παρατεταμένης αστάθειας στο Αφγανιστάν», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα. «Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και σε πόλεις. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες και ζητά επίσης άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας και συνολική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτές οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν απαράδεκτη ταλαιπωρία στους Αφγανούς πολίτες και αυξάνουν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων και εκείνων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν προς αναζήτηση ασφάλειας».

Η ΕΕ ενθαρρύνει την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν «να διευθετήσει τις πολιτικές διαφορές, να αυξήσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν με ενιαία προοπτική».

ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συζήτησε την κατάσταση με τους ομολόγους του της Γερμανίας και του Καναδά και τον ΓΓ του NATO

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Χάικο Μάας, και του Καναδά, Μαρκ Γκαρνό, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο της Ουάσινγκτον να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την Καμπούλ, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει «σθεναρή σχέση στα πεδία της διπλωματίας και της ασφάλειας» με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και να συνεχίσει να «συνεργάζεται με τους Συμμάχους».

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να προελαύνουν με ραγδαίο ρυθμό. Χθες κατέλαβαν τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, και κινούνται προς την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν «πλήρως» την Κανταχάρ.

Για τους Ρεπουμπλικάνους η «επικίνδυνη» πολιτική του Μπάιντεν οδηγεί σε «καταστροφή»

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, εξαπέλυσε χθες Πέμπτη μύδρους εναντίον της «επικίνδυνης» πολιτικής που ασκεί στο Αφγανιστάν ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την ανακοίνωση πως στέλνονται εσπευσμένα χιλιάδες στρατιώτες στην Καμπούλ για να βοηθήσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση διπλωματών και άλλων αμερικανών πολιτών μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν με ταχύ ρυθμό.

«Το Αφγανιστάν παραπαίει προς μια τεράστια καταστροφή, προβλέψιμη, που μπορούσε να αποφευχθεί. Και οι σουρεαλιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την επικίνδυνη πολιτική του προέδρου Μπάιντεν ειλικρινά είναι ντροπή», τόνισε ο γερουσιαστής με επιρροή σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Οι αποφάσεις του προέδρου Μπάιντεν μας οδηγούν προς συνέπειες ακόμη χειρότερες από την ταπεινωτική πτώση της Σαϊγκόν το 1975», στο τέλος του πολέμου του Βιετνάμ, πρόσθεσε.

Το επεισόδιο εκείνο, με τις εικόνες προσφύγων να προσπαθούν να επιβιβαστούν σε ελικόπτερο στην οροφή ακινήτου, έχει σημαδέψει την αμερικανική συλλογική μνήμη.

Οι Ταλιμπάν πήραν χθες τη Χεράτ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, κι άρχισαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα. Στη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν επίσης «πλήρως» την Κανταχάρ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να «μειώσει ακόμη περισσότερο» τη «διπλωματική παρουσία» της στην Καμπούλ «τις προσεχείς εβδομάδες», ανακοίνωσε αίφνης χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για να εγγυηθεί την ασφάλεια της απομάκρυνσης του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει 3.000 στρατιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Οι ανακοινώσεις αυτές «μοιάζουν με προετοιμασίες για την πτώση της Καμπούλ», τόνισε ο Μιτς Μακόνελ, αξιώνοντας ο Τζο Μπάιντεν «να δεσμευθεί αμέσως να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στις αφγανικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τη σύνεγγυς αεροπορική υποστήριξη, πέραν της 31ης Αυγούστου», της προθεσμίας που έχει ορίσει ο Λευκός Οίκος για την αποπεράτωση της απόσυρσης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Χωρίς αυτήν, «η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα εορτάσουν πιθανόν την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου πυρπολώντας την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», προειδοποίησε ο γερουσιαστής.

Ο συντηρητικός πολιτικός γνωρίζεται με τον νυν πρόεδρο, άλλοτε συνάδελφό του, εδώ και δεκαετίες· οι δυο τους έχουν συνεργαστεί πολιτικά σε αρκετές περιπτώσεις, για διάφορα ζητήματα. Όμως αυτή τη φορά, ο γερουσιαστής δεν φάνηκε διόλου διατεθειμένος να συγκρατηθεί.

«Η στρατηγική του προέδρου Μπάιντεν», ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο, έκρινε ο κ. Μακόνελ, «μεταμόρφωσε μια κατάσταση που δεν ήταν τέλεια, αλλά ήταν σταθερή, σε μείζονα ταπείνωση και κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας κλίμακας μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ