Πίτα “Ταρκάσι”: Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο


Πίτα “Ταρκάσι”: Μία ακόμη υπέροχη, παραδοσιακή πίτα της πατρίδας μας. Τοπική πίτα από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, “γυμνή” όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τις πίτες που γίνονται μόνο με χυλό χωρίς την προσθήκη φύλλου. Από αυτό καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία πολύ εύκολη και γρήγορη πίτα που μπορούμε να σκαρώσουμε στη στιγμή. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στον τραχανά που χαρίζει απλόχερα τη νοστιμιά του ενώ προσθέτει και τη γεύση του ζυμαρικού. Πεντανόστιμη, γλυκοαλμυρή και μυρωδάτη είναι τόσο απολαυστική που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο…

Τι θα χρειαστούμε…

  • 1,5 κιλό κολοκυθάκια
  • 1 φλ. τραχανά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 lt γάλα
  • 500 γρ. φέτα
  • 6 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο βούτυρο για την επάλειψη του ταψιού και για την επιφάνεια της πίτας

Εναλλακτικά, αντί για κολοκυθάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κολοκύθα του φθινοπώρου.

Το βούτυρο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο. Εγώ προτιμώ συγκεκριμένα το πρόβειο γιατί λατρεύω το άρωμα και τη γεύση του και επειδή γενικά έχω καταργήσει από την κουζίνα μου τα αγελαδινά προϊόντα κάθε τύπου.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά.

Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μία ώρα ώστε να ρουφήξει υγρασία ο τραχανάς.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί. Στην επιφάνεια σκορπίζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου ή ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσει για 45 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ