Αυτοφροντίδα Οφέλη: Γιατί το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι προτεραιότητα [vid]

Όταν είμαστε σωματικά και συναισθηματικά εξουθενωμένοι είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε επιτυχώς στις προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά στο δρόμο μας. Όσο πιο ανθεκτικοί και ικανοί νιώθουμε να διαχειριστούμε το άγχος της ζωής, τόσο καλύτερα αισθανόμαστε σωματικά και συναισθηματικά. Ένα μασάζ, ένα ζεστό μπάνιο ή μια άλλη μορφή περιποίησης μπορεί να μας αναζωογονήσει μέσα και έξω. Το να αφιερώσετε χρόνο για να διατηρήσετε την αυτοφροντίδα ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων σας έχει πολλά οφέλη. Μερικά εκ των οποίων είναι:

  • Μπορεί να ενισχύσει τη σωματική σας υγεία: Αν και η αυτοφροντίδα δεν οδηγεί πάντα σε σημαντικές βελτιώσεις στη συνολική υγεία – όπως κάνει για παράδειγμα η υγιεινή διατροφή και η άσκηση – η χαλάρωση που λαμβάνετε από αυτή μπορεί να σας ωφελήσει σε πολλά επίπεδα. Η χαλάρωση έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές επιπτώσεις του χρόνιο στρες στη σωματική και ψυχική υγεία.
  • Μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική σας υγεία: Το να αφιερώσετε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας μπορεί να υπενθυμίσει στους άλλους ότι εσείς και οι ανάγκες σας είστε σημαντικοί. Επιπλέον, όταν φροντίζετε και περιποιείστε το σώμα σας με επιμέλεια, αυτό σας κάνει να είστε και να φαίνεστε καλά, ενώ την ίδια στιγμή μεταφέρετε και στους άλλους το μήνυμα ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας. Η πλήρωση των προσωπικών μας αναγκών είναι ένα βασικό κλεδί για την μακροχρόνια ευεξία.

  • Σας μαθαίνει να φροντίζετε καλύτερα τους άλλους: Οι άνθρωποι που παραμελούν τις δικές τους ανάγκες και ξεχνούν να τραφούν σωστά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, διατρέχουν τον κίνδυνο βαθύτερων επιπέδων μελαγχολίας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αισθημάτων δυσαρέσκειας. Επιπλέον, οι άνθρωποι που έχουν μάθει να φροντίζουν μόνο τους άλλους, κινδυνεύουν μια μέρα να “καούν”, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη τόσο τη φροντίδα των άλλων, όσο και το νοιάξιμο για τον εαυτό τους. Το να παίρνετε χρόνο για να φροντίζετε τακτικά τον εαυτό σας σας βοηθά να ανταποκρίνεστε καλύτερα και στις ανάγκες των άλλων.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here