Βασιλακόπουλος: Πόσο μειώθηκαν οι θάνατοι στην Ελλάδα χάρη στο εμβόλιο – Η αλήθεια για το Ισραήλ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε για τα εμβόλια και την τρίτη δόση, ενώ απάντησε στους αρνητές για την περίπτωση του Ισραήλ

«Τον Νοέμβριο που δεν υπήρχε κανένα εμβόλιο με 3.500 κρούσματα, είχαμε 120 θανάτους την ημέρα. Τον Μάρτιο με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων κι ενώ είχαν εμβολιαστεί μόνο οι πολύ ηλικιωμένοι, είχαμε 70 θανάτους την ημέρα και τώρα με 3.500 κρούσματα έχουμε 20 θανάτους την ημέρα. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τους θανάτους σαν κοινωνία. Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση του ιού πέρα από το εμβόλιο και ούτε πρόκειται να υπάρξει άμεσα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Παράλληλα εξήγησε τι συμβαίνει με το Ισραήλ: «Το Ισραήλ χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους αρνητές ότι εκεί εμβολιάστηκαν και παρόλα αυτά ο κορωνοϊός καλπάζει. Στο Ισραήλ το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ εμείς βρισκόμαστε στο 53%. Δεν έχει φτάσει στο 85% που θα έπρεπε για να έχουν ανοσία της αγέλης. Κι εκεί ενώ είχαν τις δόσεις των εμβολίων πιο νωρίς από εμάς, υπήρχαν άνθρωποι που εξέφραζαν ανησυχία», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι θα ξεκινήσει από τους ανοσοκατεσταλμένους και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπερήλικες και οι υγειονομικοί.

«Υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που επειδή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, εμποδίζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα να φτιάξει αντισώματα όταν κάνουν το εμβόλιο, για παράδειγμα οι μεταμοσχευμένοι ή όσοι έχουν βαριές ρευματοπάθειες. Αυτοί οι άνθρωποι με τις δύο δόσεις έχει φανεί από μελέτες ότι δεν κάνουν το ίδιο ισχυρή ανοσία όσο ένας υγιής άνθρωπος κι επωφελούνται πάρα πολύ από μια τρίτη δόση. Αυτή η κατηγορία θα προτεραιοποιηθεί για να λάβει την τρίτη δόση. Οι δεύτεροι στη λίστα είναι οι υπερήλικες που έχουν λίγο πιο πεσμένο ανοσοποιητικό και ακολουθούν οι υγειονομικοί που εμβολιάστηκαν πρώτοι», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών, σχολίασε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, γιατί θα ξεκινούσε λαϊκή επανάσταση». Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι το 7% των παιδιών έχουν ήδη εμβολιαστεί, παρόλο που η πλατφόρμα άνοιξε πρόσφατα. «Δεν πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας για να προστατεύσουμε τον ξεροκέφαλο αρνητή παππού, αλλά για να μηδενίσουμε την πιθανότητα να πάθει κάτι. Τρία Ελληνόπουλα έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό κι ένα τώρα είναι διασωληνωμένο. Και να κολλήσουν τα παιδιά, όντως θα το περάσουν πάρα πολύ ήπια. Όμως υπάρχουν και παιδιά που θα ταλαιπωρηθούν και παιδιά που θα έχουν μακροχρόνιες συνέπειες».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ