Αφγανιστάν: Διάγγελμα του προέδρου ενώ οι Ταλιμπάν προελαύνουν-«θαρραλέες» οι κυβερνητικές δυνάμεις


Ο Αφγανός πρόεδρος, Ασράφ Γκάνι, απηύθυνε ένα σύντομο διάγγελμα, εν μέσω της προέλασης των Ταλιμπάν.

Σύντομο διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας του απηύθυνε ο Αφγανός πρόεδρος, Ασράφ Γκάνι, εν μέσω της προέλασης των Ταλιμπάν.

«Ως πρόεδρός σας, εστιάζω στο να αποτρέψω περαιτέρω σταθερότητα, βία και εκτοπισμό του λαού» είπε. «Στην παρούσα κατάσταση, η ανασύνταξη των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας είναι κορυφαία μας προτεραιότητα, και γίνονται σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Ο Γκάνι είπε ότι δεν θα άφηνε ένας πόλεμος που «επιβλήθηκε» στον λαό να «προκαλέσει περισσότερους θανάτους» και επαίνεσε τις «θαρραλέες» δυνάμεις ασφαλείας που προσπαθούν να υπερασπιστούν τις πόλεις από τους Ταλιμπάν.

Το διάγγελμα έλαβε χώρα εν μέσω εικασιών πως θα ανακοίνωνε την παραίτησή του.

Στο μεταξύ, μαχητές Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της ανατολικής αφγανικής επαρχίας Πακτίκα, Σαράνα, χωρίς μάχη, δήλωσαν σήμερα τρεις ντόπιοι πολιτικοί.

Οι μαχητές κατέλαβαν σημαντικά κυβερνητικά γραφεία περιλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη, του αρχηγείου της αστυνομίας, της διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών και της φυλακής της πόλης, δήλωσαν στο Γερμανική Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι επαρχιακοί σύμβουλοι Αφσάρ Χαν Σουλίμαν Χαΐλ και Μπαχτιάρ Γκιουλ Χεμάτ και η βουλευτής Σουράγια Ακμπάρι.

Όπως είπαν, οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Σαράνα χωρίς μάχη αφού το συμβούλιο των πρεσβυτέρων της επαρχίας μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία». Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατέφυγαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Οι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, ανέφεραν την Παρασκευή τοπικοί αξιωματούχοι, καθώς η αντίσταση των κυβερνητικών δυνάμεων καταρρέει, εν μέσω φόβων πως μια επίθεση εναντίον της ίδιας της Καμπούλ είναι θέμα ημερών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Reuters πως η Κανταχάρ, το οικονομικό κέντρο του νότου, ήταν ήδη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ολοκληρώνουν την απόσυρσή τους μετά από 20 χρόνια πολέμου. Στα δυτικά, η Χεράτ είχε πέσει και αυτή στα χέρια των ισλαμιστών.

Αμερικανός αξιωματούχος του χώρου της άμυνας ανέφερε πως υπάρχουν φόβοι ότι οι Ταλιμπάν, που είχαν ανατραπεί το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να κινηθούν εναντίον της Καμπούλ εντός ημερών. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για αποστολή επιπλέον 3.000 στρατιωτικών για να βοηθήσουν στην εκκένωση του προσωπικού της πρεσβείας και το Πεντάγωνο ανέφερε πως οι περισσότεροι εξ αυτών θα ήταν την Καμπούλ μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου. Η Βρετανία επιβεβαίωσε επίσης την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την υποστήριξη της εκκένωσης των πολιτών της.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, dpa

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ