Ημικρανία Διατροφή: Ποιες τροφές να καταναλώνετε εάν πάσχετε από ημικρανία [vid]

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει περιστασιακούς πονοκεφάλους. Ο πονοκέφαλος είναι μια συχνή πάθηση μεταξύ των ενηλίκων, με τις έρευνες να επιβεβαιώνουν ότι έως και 75 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών έχουν πονοκέφαλο για περισσότερο από ένα χρόνο. Πάνω από το 30% αυτών ανέφεραν ότι είχαν ημικρανία. Οι ημικρανίες συχνά είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έχουν περισσότερες φυσικές επιπτώσεις από έναν κοινό πονοκέφαλο.

Πρόσφατες μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι οι τροποποιήσεις στη διατροφή σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ημικρανίας. Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή μπορούν επίσης να περιορίσουν τη συχνότητα των ημικρανιών σας. Στο κείμενο που ακολουθεί, θα δούμε ποιες τροφές ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της πάθησης που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως.

Τι είναι η ημικρανία και πώς βιώνεται;

  • Όποιος είχε ημικρανία ξέρει ότι είναι πολύ διαφορετική από έναν κοινό πονοκέφαλο. Σε ένα επεισόδιο ημικρανίας η ένταση του πόνου είναι σαφώς μεγαλύτερη και συνοδεύεται από πολλά εξουθενωτικά συμπτώματα.
  • Η ημικρανία είναι ένας σοβαρός πονοκέφαλος, που επικεντρώνεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και συχνά συνοδεύεται από ναυτία ή φωτοευαισθησία. Αυτό οφείλεται σε προσωρινές αλλαγές στη νευρική αγωγή στον εγκέφαλο. Η ημικρανία προκαλεί φλεγμονώδεις αλλαγές στα νευρικά κύτταρα που δημιουργούν πόνο.
  • Πριν ξεκινήσει η ημικρανία, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμπειραθούν λάμψεις φωτός ή να αισθανθούν μυρμήγκιασμα στα άκρα. Αυτές οι λάμψεις αναφέρονται στην ιατρική βιβλιογραφία ως αύρα. Άλλοι άνθρωποι αναφέρουν λιγούρες για συγκεκριμένο φαγητό, ευερεθιστότητα ή αισθήματα κατάθλιψης πριν από το επεισόδιο.
  • Μόλις ξεκινήσει η ημικρανία σας, μπορεί να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θορύβους ή φως. Ο πόνος και τα συνοδευτικά συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες.

 

Ποια τρόφιμα ενδείκνυνται για την πρόληψη της ημικρανίας;

Οι φυσικές και ανεπεξέργαστες τροφές που δεν περιλαμβάνουν συντηρητικά ή τεχνητά αρώματα είναι απαραίτητες πηγές θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας.  Σύμφωνα με μελέτες, η vegan διατροφή μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με ημικρανίες. Η Επιτροπή Γιατρών Υπεύθυνης Ιατρικής (PCRM), η οποία προωθεί plant-based διατροφικά μοντέλα βελτίωσης της υγείας, προτείνει την ενσωμάτωση ειδικών τροφών που είναι «ασφαλεις για τον πόνο». Με αυτόν τον όρο, αναφέρεται σε τροφές που έχει παρατηρηθεί πως δεν πυροδοτούν παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών.

Το PCRM θεωρεί τα ακόλουθα τρόφιμα και ποτά «ασφαλή για τον πόνο»:

  • πορτοκαλί
  • κίτρινα και πράσινα λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, καρότα και σπανάκι
  • νερό
  • ρύζι, ειδικά το καστανό ρύζι
  • αποξηραμένα ή μαγειρεμένα φρούτα – ιδιαίτερα μη εσπεριδοειδή – όπως κεράσια ή μούρα
  • φυσικά γλυκαντικά ή γεύσεις, όπως σιρόπι σφενδάμου και εκχύλισμα βανίλιας

 

Επιπλέον, το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας και η Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας ταξινομούν ορισμένα φρέσκα κρέατα, πουλερικά και ψάρια ως τρόφιμα ασφαλή για την ημικρανία. Το κλειδί είναι να αποφευχθούν συγκεκριμένες επεξεργασίες παραγωγής, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας δηλώνει επίσης ότι η βιταμίνη Β-2 ή η ριβοφλαβίνη, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών σας. Η βιταμίνη Β-2 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως ο σολομός και το κόκκινο κρέας, ενώ αν είστε χορτοφάγοι θα την βρείτε στα δημητριακά και τα μανιτάρια.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χρόνιες ημικρανίες από το σχετικό webinar του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here