Άγχος Αντιμετώπιση Θεραπεία: Πώς η κηπουρική βοηθά να αντιμετωπίσεις το άγχος σου και γιατί να ξεκινήσεις αυτή την άνοιξη [vid]

Η κηπουρική ήταν για χρόνια μια ξεχασμένη παράδοση που φαίνεται ωστόσο να ανακτά ξανά έδαφος στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων στις πόλεις παγκοσμίως. Είτε γίνεται σε μικρή κλίμακα, όπως για παράδειγμα στο μπαλκόνι του διαμερίσματός σας, είτε είναι οργανικό μέρος συνεύρευσης μιας κοινότητας (community gardens) οι ανταμοιβές της είναι πολύπλευρες και άξιες αναφοράς.

Ποια είναι τα οφέλη της κηπουρικής για την ψυχική σας υγεία;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να είναι ένα συμπληρωματικό είδος θεραπείας για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Δεν χρειάζεται ωστόσο να έχετε διαγνωστεί με κάποια πάθηση προκειμένου να απολαύσετε τα ευεργετικά της οφέλη στο σώμα και το πνεύμα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα οφέλη της κηπουρικής στην ψυχική υγεία, σύγχρονες μελέτες έχουν επισημάνει τα εξής:

  • Μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης
  • Βελτιώνει την προσοχή
  • Συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του καθημερινού στρες
  • Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό, της ορμόνης δηλαδή του στρες
  • Αυξάνει το υποκειμενικό αίσθημα της ικανοποίησης και της ποιότητας ζωής
  • Είναι αξιοσημείωτο ότι το χώμα έχει αποδεδειγμένα αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια και οι μικροοργανισμοί που εμπεριέχονται σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που προωθεί την καλή διάθεση.

 

 

  • Επιπλέον, κατά την διάρκεια της κηπουρικής – όπως συμβαίνει εξάλλου με κάθε σωματική δραστηριότητα – μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε mindful και συγκεντρωμένοι με ό,τι πιάνουμε στα χέρια μας κάθε φορά. Κι όλα αυτά, ενώ βρισκόμαστε σε επαφή με τη φύση και επωφελούμαστε από την ευεργετική της δύναμη.
  • Σημειωτέον δε ότι η κηπουρική έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως θεραπεία σε διάφορους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η κηπουρική ενίσχυσε την ψυχοκοινωνική ευημερία των ατόμων στη φυλακή – ενώ παρατηρήθηκε ότι μπορεί ακόμη και να μειώσει τα ποσοστά της υποτροπής.

 

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πως μια γυναίκα με επιλόχια κατάθλιψη κατάφερε να ξαναβρεί τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητά της μέσα από την κηπουρική:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here