Τo doodle της google για την Εαρινή Ισημερία: Καλωσορίζουμε την Άνοιξη

Η Εαρινή Ισημερία θα λάβει χώρα το πρωί του Σαββάτου 20/03/21 και ώρα 11:37, και είναι πολύ σημαντική αφού σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της άνοιξης και κατ’ επέκταση την αύξηση της μέρας και την μείωση της νύχτας από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι.

Η εαρινή ισημερία ωστόσο σηματοδοτεί κα ένα ακόμα γεγονός και αυτό είναι ότι συνεχίζεται ελάχιστα τη συρρίκνωση της Άνοιξης ,η οποία εφέτος θα είναι ένα ολόκληρο λεπτό λιγότερη σε σύγκριση με πέρισυ. Η αλήθεια έδώ και πολλά χρόνια έχει παρατηρηθεί  ότι η άνοιξη συνηθίζει να συρρικνώνεται στο βόρειο ημισφαίριο και ότι αυτή την συρρίκνωση την κερδίζει σε διάρκεια τους καλοκαιρινούς μήνες και αντίθετα αρχίζει να μεγαλώνει στο νότιο ημισφαίριο και εκεί είναι που επίσημα αρχίζει ο χειμώνας.

Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να πούμε ότι ενώ τα χειμερινά και θερινά ηλιοστάσια καθορίζουν αντιστοίχους την έναρξη του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού,  η φθινοπωρινή και εαρινή ισημερία συμβολίζουν την έναρξη του Φθινοπώρου και της άνοιξης.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Άνοιξη ξεκινά κατά την Ισημερινή ισημερία η οποία προσδιορίζεται κοντά στα τέλη Μαρτίου , όμως τα τελευταία χρόνια όπως έχει αποδειχτεί από μελέτες επιστημόνων όλο και περισσότερο αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αλλάξει κατά πολύ και ότι γι αυτό η άνοιξη έρχεται πολύ νωρίτερα.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Ηλιοστάσιο είναι όταν ο άξονας της γής είναι κοντά η στραμμένος στον ήλιο.
  • Βόρειο και νότιο ηλιοστάσιο έχουμε: Όταν ο ήλιος βρίσκεται πάνω από την ουράνια σφαίρα και φαίνεται στην γη. Κατά το βόρειο ημισφαίριο που γίνεται το Ιούνιο βρίσκετε πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ κατά τον Νότιο που γίνετε τον Δεκέμβριο βρίσκετε πάνω από τον τροπικό του Καρκίνου.
  • Χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο: Είναι όροι που δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά επειδή δεν έχουν όλοι οι λαοί ημερολόγιο και αυτά συμβαίνουν τον ίδιο μήνα κάθε χρονιάς.

Ακολουθεί βίντεο με μουσική αφιερωμένη στην Άνοιξη

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here