Νοσοκομεία εντατική Κικίλιας: Προ των πυλών η επιστράτευση των γιατρών

Νοσοκομεία εντατική Κικίλιας: Δραματική είναι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής, σε μια περιφέρεια όπου η διασπορά του κορωνοϊού είναι προβληματικά μεγάλη, με τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. Τη στιγμή που οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανεβαίνουν με ραγδαίο ρυθμό, ο υπουργός Υγείας έχει απευθύνει δραματική έκκληση για ενίσχυση του ΕΣΥ από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο δεν απευθύνονται στο κάλεσμα για στελέχωση. Τη στιγμή που ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει σκαρφαλώσει στους 672, η κυβέρνηση ετοιμάζει φύλλα πορείας για τους ιδιώτες γιατρούς.

Μήνυμα Κικίλια προς γιατρούς

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε εκτάκτως χθες βράδυ το νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». το οποίο εφημερεύει, από τις οκτώ πρωί. Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Γενικό Κρατικό πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το «ναυάγιο» στη μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον ίδιο και τους ιατρικούς συλλόγους. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και ιατρικοί σύλλογοι δεν συμφώνησαν στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και πλέον το απόγευμα της Κυριακής θα υπάρχουν ανακοινώσεις αναφορικά με την επιστράτευση ιατρικού προσωπικού. Παράλληλα τη Δευτέρα αναμένεται να δοθούν και τα φύλλα πορείας.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του στο «Γεννηματάς» προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα εφημερεύει το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και όπως βλέπετε είναι όλοι εδώ: Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας, Διοικητές, νοσηλευτές και γιατροί δίνουν μια τεράστια μάχη. Χθες, στην Αττική έγιναν 172 εισαγωγές περιστατικών COVID. Θα δούμε πώς θα βγει η σημερινή εφημερία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για τις συγκλονιστικές προσπάθειες τις οποίες κάνουν και να πω ότι στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς. Τους ευχαριστώ όλους: τους ιατρούς και νοσηλευτές του Ε.Σ.Υ., των στρατιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που είναι όλοι σε αυτή τη μάχη. Είναι πλέον ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που τους περιλαμβάνει όλους. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω από όλα και απ’ όλους. Αυτή τη μάχη θα τη δίνουμε καθημερινά, θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις εφημερίες. Θέλω να την κερδίσουν γιατί το αξίζουν οι συμπολίτες μας που έχουν προσπαθήσει πολύ για περισσότερο από έναν χρόνο. Τέλος, θέλω να πω ότι δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Σύμφωνα με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων, που συμμετείχαν στην χθεσινή  τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η ανταπόκριση των συγκεκριμένων ειδικευμένων γιατρών είναι χαμηλή λόγω κενών στη σχετική διαδικασία. Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν συμβάσεις και συγκεκριμένα έγγραφα που να αποσαφηνίζουν ρητά τις υποχρεώσεις των γιατρών και τις αρμοδιότητες τους μέσα στο ΕΣΥ που καλούνται να υπηρετήσουν.  Πολλοί γιατροί διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις διότι θεωρούν πως μένουν ακάλυπτοι για τυχόν ιατρικά λάθη κατά τη διάρκεια της έκτακτης παροχής υπηρεσιών τους στο σύστημα δημόσιας υγείας. Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου υγείας να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here