Συναισθήματα Διαχείριση: Η σημασία της για την ψυχική υγεία

Τα συναισθήματα συνδέονται με σκέψεις. Τα συναισθήματα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα των σκέψεων που με τη σειρά τους προκαλούνται από την επαφή μας πρόσωπα και καταστάσεις. Τα εκτός ελέγχου, μεγάλης έντασης και τρόμου συναισθήματα είναι σπουδαίο να θυμάσαι πως εσύ τα δημιούργησες.Τα καλά νέα είναι ότι ελέγχεις το μυαλό σου και μπορείς να εκμηδενίσεις τις αρνητικές σκέψεις αντικαθιστώντας τες με πιο ρεαλιστικές.

Τα συναισθήματα είναι η προσωπική σου αντίδραση. Το συναίσθημα δηλαδή είναι η αντίδραση σε ένα γεγονός. Κι όχι το ίδιο το γεγονός. Σκέψου πόσο αυτόματα αντιδρά το σώμα σου στο αίσθημα της πείνας. Δεν υπάρχουν λοιπόν συναισθήματα σωστά ή λάθος. Μπορείς να αισθάνεσαι όπως αισθάνεσαι. Επίσης να θυμάσαι ότι τα συναισθήματά σου είναι δικά σου και κάποιος άλλος στην ίδια κατάσταση με σένα μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά. Θυμήσου πως ο θυμός, η ζήλεια, η χαρά, ο φόβος και οι ενοχές δεν είναι απαραίτητα βάσιμα ή αβάσιμα. Ωστόσο,η αντίληψή σου για μια κατάσταση και τα συναισθήματα που σου προκαλούνται μπορεί να είναι διαστρεβλωμένη, λανθασμένη ή αβάσιμη.

Τα συναισθήματα μπορεί να είναι σύνθετα και ανάμεικτα. Τα συναισθήματα είναι απλά ή πολύπλοκα. Ή μπορεί να είναι ένα μείγμα και των δυο. Σκέψου μερικά βασικά ή απλά συναισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη,η πίκρα, ο φόβος, η αγάπη ή ο ενθουσιασμός.Τα βασικά συναισθήματα είναι βραχύβια, αντιδραστικά και είναι δεμένα με τις φυσικές αλλαγές του σώματος. Τα πιο σύνθετα συναισθήματα περιλαμβάνουν απογοήτευση, κόπωση, ανυπομονησία και αναποφασιστικότητα. Τα σύνθετα συναισθήματα είναι ένας συνδυασμός περισσοτέρων του ενός απλού συναισθήματος, συνήθως διαρκούν περισσότερο και εμπλέκονται στη σκέψη και στο στοχασμό.

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Το ξέρεις ότι αν βρεθείς σε μια παρέα όπου ένας κλαίει ή παραπονιέται για τα προβλήματά του, είναι σίγουρο πως θα αισθανθείς και εσύ στενοχώρια, λύπη και θλίψη. Αντίθετα αν βρεθείς σε μια παρέα με χαρούμενους και ευτυχισμένους ανθρώπους θα ανέβει η ψυχολογία σου.

Όταν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται είναι επιζήμια. Αν νιώθεις κάποιο συναίσθημα, βρες λέξεις και μίλα για αυτό. Έχεις το δικαίωμα να εκφραστείς. Η τάση σου να μείνεις στη σιωπή προκειμένου να διατηρήσεις την ηρεμία γύρω σου για να μην αναστατωθούν κάποιοι δεν είναι ό,τι καλύτερο για να ανακουφιστείς. Αν δεν μιλήσεις για το συναίσθημά σου θα το νιώσεις απλα να σε βαραίνει μέσα σου. Μην καταπιέζεις τα συναισθήματα σου επομένως. Προτίμησε να μιλήσεις τίμια και ειλικρινά για αυτό που αισθάνεσαι.

Δείτε ένα βίντεο για τη λειτουργία των συναισθημάτων:

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here