Μαρία Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζεται μεσοδιάστημα μεταξύ εμβολίων εφηβείας και Covid στα παιδιά 12-15 ετών


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (16/08) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως το τελευταίο 10μερο του Ιουλίου ανακοινώθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών 12-15 ετών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η σύσταση για τον εμβολιασμό βασίστηκε όπως είπε η κα Θοεδωρίδου σε επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια της χώρας και στοχεύει στην προστασία των ίδιων των παιδιών, την επαναφορά τους στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και τις δραστηριότητες, η αποχή από τις οποίες επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών και τέλος την προστασία της υγείας των ευάλωτων ομάδων.

Επί τούτου, η καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Σε αυτά περιλαμβάνονται παιδιά με παχυσαρκία, παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας, παιδιά με νευρομυϊές παθήσεις, ανοσοανεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι της μεθοδολογίας mRNA και είναι εγκεκριμένα και τα δύο σκευάσματα των εταιρειών της Pfizer και της Moderna για τις ηλικίες 12-15, ενώ όπως είπε η κα Θεοδωρίδου εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες παιδιών με τροποποιημένες δόσεις.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες από τον εμβολιασμό των παιδιών είναι οι συνήθεις, βάσει των στοιχείων ασφαλείας που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμ.. Αναφορικά με την ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίου – μυοκαρδίου, αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση στο περιοδικό Circulation είναι 12,6 περιπτώσεις στο ένα εκατομμ., ενώ ο φυσικός κίνδυνος της λοίμωξης από κορωνοϊό είναι υπερδεκαπλάσιος.

Για όλους τους δισταγμούς και προβληματισμούς των γονέων, ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος που εμπιστεύονται, είπε η κα Θεοδωρίοδου και με τον οποίον έχουν κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια στα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους (ενν. εμβόλια για την πρόληψη των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων).

Για εμβολιασμό 12 ως 15 ετών παιδιών

Αυτή είναι η ηλικία που ο παιδίατρος έχει σημειώσει στο βιβλιάριο τα εμβόλια της εφηβείας που είναι τα επαναληπτικά διφθερίτιδας τετάνου, μηνιγγιτιδόκοκκου, και για τα κορίτσια είναι και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραληφθούν λόγω της ένταξης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στην εν λόγω ηλικία.

Όπως επεσήμανε η κα Θεοδωρίδου, δεν χρειάζεται κανένα αυστηρό μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολιασμών. Εάν ήταν πρακτικώς εφικτό θα μπορούσαν να γίνουν και την ίδια μέρα.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ