Τακτική σωματική άσκηση: Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση


Η τακτική άσκηση, ακόμη και σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

«Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου ανεξάρτητα από τη συνήθη άσκηση. Έτσι, η άσκηση θα πρέπει να προωθηθεί ως στρατηγική βελτίωσης της υγείας, ακόμη και για άτομα που κατοικούν σε σχετικά μολυσμένες περιοχές», γράφει ο Δρ Xiang Qian Lao από το Jockey Club School of Public Health and Primary Care, του Chinese University του Hong Kong και οι συνεργάτες του.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μεγάλη μελέτη, σε διάστημα 15 ετών από το 2001 έως το 2016, με 384.130 ενήλικες στην Ταϊβάν, επιδιώκοντας να κατανοήσουν τις επιδράσεις της τακτικής άσκησης και της μακροχρόνιας έκθεσης σε περιβαλλοντικά μικροσωματίδια στον κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια. Διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο τακτικής άσκησης – σε σύγκριση με την αδράνεια και την καθιστική ζωή – ήταν ευεργετικό, ακόμη και σε μολυσμένες περιοχές, αν και λιγότερη έκθεση στη ρύπανση ήταν καλύτερη.

«Διαπιστώσαμε ότι ένα υψηλό επίπεδο άσκησης και ένα χαμηλό επίπεδο έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από φυσικά αίτια, ενώ ένα χαμηλό επίπεδο άσκησης και ένα υψηλό επίπεδο έκθεσης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

Αυτή η μελέτη προσθέτει σε αρκετές άλλες μικρότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία και το Χονγκ Κονγκ και διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση, ακόμη και σε μολυσμένες περιοχές, είναι ευεργετική.

Οι συγγραφείς λένε ότι «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε περιοχές με πιο σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση για να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής των ευρημάτων μας. Η μελέτη μας ενισχύει τη σημασία του μετριασμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τη μεγιστοποιήση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της τακτικής άσκησης».

Σε σχετικό σχόλιο, συγγραφείς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Σίδνεϊ, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Camperdown στην Αυστραλία, υποστηρίζουν ότι η φυσική αδράνεια και η ατμοσφαιρική ρύπανση θα πρέπει να θεωρούνται βασικοί παράγοντες που από κοινού επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την υγεία.

Επιπλέον, οι συστάσεις για ασφαλή άσκηση σε μολυσμένες περιοχές, όπως η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους και η αποφυγή περπατήματος και ποδηλασίας σε κυκλοφοριακούς δρόμους με συμφόρηση, μπορούν να συμβάλουν στις ανισότητες, καθώς τα άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό καθεστώς συχνά στερούνται αυτών των επιλογών.

«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναγκάζονται να επιλέγουν μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και ρύπανσης του αέρα», λένε οι Δρ. Ding και Elbarbary.

«Τόσο η φυσική αδράνεια όσο και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία. Η σωματική άσκηση ωστόσο δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος της υγείας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η αντιμετώπιση και των δύο σημαντικών θεμάτων δημόσιας υγείας μέσω συνεργατικών προσεγγίσεων σε συστημικό επίπεδο θα οδηγούσε σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τον πλανήτη».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ