Κατάρρευση Αφγανιστάν: Τα δικαιώματα των Aφγανών γυναικών στη γραμμή βολής καθώς οι Ταλιμπάν επιστρέφουν στην εξουσία


Κατάρρευση Αφγανιστάν:Η Σαχράα Καρίμι, μία από τις πιο εξέχουσες γυναίκες κινηματογραφίστριες του Αφγανιστάν ορκίζεται να μην εγκαταλείψει τη χώρα. Η Αίσα Χουρράμ πέρασε μια πρώτη νύχτα χωρίς ύπνο υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, ο ήχος των πυροβολισμών και των αεροπλάνων εκκένωσης διέκοψε τη σιωπή καθώς αντανακλούσε σε μια μέρα που «κατέστρεψε τις ψυχές και τα πνεύματά μας στον πυρήνα». «Ήταν σαν μια καταδικασμένη ημέρα για ολόκληρο το έθνος να βλέπει τα πάντα να καταρρέουν», είπε στο AFP σε μια σειρά μηνυμάτων μέσω Twitter τη Δευτέρα, αφού μαχητές των Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ και τη γειτονιά της, χωρίς αμφισβήτηση.

Η Khurram, μια 22χρονη πρώην εκπρόσωπος νεολαίας στα Ηνωμένα Έθνη απέχει μόλις μήνες από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Η Aisha Khurram λέει ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία είναι «εφιάλτης για μορφωμένες γυναίκες». Αλλά αυτή και οι συμφοιτήτριες αντιμετωπίζουν τώρα ένα αβέβαιο μέλλον. «Ο κόσμος και οι Αφγανοί ηγέτες απέτυχαν στη νεότερη γενιά του Αφγανιστάν με τον πιο σκληρό τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς», είπε. «Είναι ένας εφιάλτης για μορφωμένες γυναίκες που οραματίστηκαν ένα λαμπρότερο μέλλον για τους εαυτούς τους και τις επόμενες γενιές».

Τις εβδομάδες πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία, η ηγεσία των Ταλιμπάν προσπάθησε να απεικονίσει μια πιο ήπια εικόνα από ό,τι την τελευταία φορά που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν μεταξύ 1996 και 2001.

Το 80 % των Αφγανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τα τέλη Μαΐου είναι γυναίκες και παιδιά, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Αλλά οι γυναίκες αγωνίζονται να ανακουφιστούν από τέτοιες διαβεβαιώσεις.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται’ – Σύμφωνα με τη σκληρή εκδοχή του νόμου της σαρία που επέβαλαν οι Ταλιμπάν την τελευταία φορά που έλεγξαν την πρωτεύουσα, οι γυναίκες και τα κορίτσια στερήθηκαν κυρίως εκπαίδευση ή απασχόληση. Η πλήρης κάλυψη των προσώπων έγινε υποχρεωτική στο κοινό και δεν μπορούσαν να φύγουν από το σπίτι χωρίς έναν άντρα σύντροφο. Δημόσιες μαστιγώσεις και εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένων λιθοβολισμών για μοιχεία, πραγματοποιήθηκαν σε πλατείες και στάδια της πόλης.

Η αποβολή των Ταλιμπάν δεν σήμανε το τέλος των καταχρήσεων. Οι γυναίκες παρέμεναν συχνά περιθωριοποιημένες, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Όμως, τις τελευταίες δύο δεκαετίες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε πόλεις με γυναίκες που γεμίζουν πανεπιστήμια και εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό σε φιλόδοξες θέσεις στα ΜΜΕ, την πολιτική, τη δικαιοσύνη και ακόμη και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, εξέχουσες γυναίκες στην Καμπούλ πήραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τον πόνο τους τόσο για μια χώρα όσο και για έναν τρόπο ζωής τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν πάρει ξανά τον έλεγχο.

«Ξεκινάω τη μέρα μου κοιτάζοντας τους άδειους δρόμους της Καμπούλ, τρομοκρατημένη για τους ανθρώπους της», έγραψε η Φαουζία Κούφι, ακτιβίστρια δικαιωμάτων και πολιτικός, και πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου στο Αφγανιστάν.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται τόσο γρήγορα». «Ο φόβος κάθεται μέσα στο στήθος σου σαν μαύρο πουλί», πρόσθεσε ο Muska Dastageer, λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του πέντε χρόνια μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν. «Ανοίγει τα φτερά του και δεν μπορείς να αναπνεύσεις».

Ραγισμένες καρδιές – Το χρονοδιάγραμμα στο Twitter της Rada Akbar, 33χρονης φωτογράφου, ήταν γεμάτο emojis με σπασμένες καρδιές. «Το αγαπημένο μου Αφγανιστάν κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου», έγραφε μια ανάρτηση.

Μια άλλη είσοδος μοιράστηκε μια τώρα viral φωτογραφία ενός άντρα που ζωγραφίζει πάνω από φωτογραφίες χαμογελαστών νυφών στο μπροστινό μέρος ενός κομμωτή.

«Διαγράφοντας τις γυναίκες από τον δημόσιο χώρο», έγραψε. «Το αγαπημένο μου Αφγανιστάν κατέρρευσε μπροστά στα μάτια μου», έγραψε η Rada Akbar στο Twitter. –

Η Άκμπαρ είναι γνωστή για την εντυπωσιακή αυτοπροσωπογραφία της που ήταν ταυτόχρονα μια δήλωση ανεξαρτησίας και κληρονομιάς. Μια έκθεση που πραγματοποίησε νωρίτερα φέτος αναγκάστηκε να συνδεθεί στο διαδίκτυο, αφού αντιμετώπισε απειλές για το έργο της, που παρουσίαζε μερικές από τις ισχυρές γυναικείες φιγούρες του έθνους.

Το πρωί της Δευτέρας, ο φόβος της ήταν αισθητός. «Θέλω να γίνω αόρατη και να κρυφτώ από τον κόσμο», γράφει το τελευταίο της tweet.

Δύο ημέρες πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το 80 % των σχεδόν τετάρτων του ενός εκατομμυρίου Αφγανών που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα τέλη Μαΐου είναι γυναίκες και παιδιά.

Το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα δικαιώματα των Αφγανών κοριτσιών και γυναικών «καταστρέφονται» σε περιοχές που οι Ταλιμπάν είχαν ήδη καταλάβει.

Η Σαχράα Καρίμι, μία από τις πιο σημαντικές γυναίκες κινηματογραφίστριες στο Αφγανιστάν είπε ότι δεν σχεδίαζε να φύγει. «Δεν θα εγκαταλείψω τη χώρα μου μέχρι την τελευταία στιγμή», είπε σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, σκουπίζοντας τα δάκρυα. “SOS, πολλοί θα πιστεύουν ότι αυτό είναι βλακεία. Αλλά η ανοησία είναι αυτό που έκαναν εκείνοι που κακοποίησαν την πατρίδα μας … Η ανοησία είναι αυτό που έδειξε ο κόσμος γυρίζοντάς μας την πλάτη”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ