ΕΣΥ Αγγλία: Καθυστέρηση 500.000 ενδοσκοπήσεων εν μέσω πανδημίας

ΕΣΥ Αγγλία: Μια καθυστέρηση σχεδόν μισού εκατομμυρίου διαδικασιών ενδοσκόπησης, απαραίτητων για τη διάγνωση καρκίνων και ασθενειών του γαστρεντερικού συστήματος, η οποία έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, βρίσκει μια νέα ανάλυση δεδομένων του ΕΣΥ (NHS) Αγγλίας με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου UCL.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας, δείχνει τον αριθμό των ενδοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2020, τον μήνα μετά το πρώτο lockdown, o oποίος μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%.

Έως τον Ιανουάριο του 2021, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η καθυστέρηση ήταν 476.000 ενδοσκοπήσεις και αυτό το ποσοστό θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ανέλθει σε περισσότερες από 870.000, εάν υπήρχε ένα περαιτέρω πλήρες ή μερικό lockdown και / ή αργή επιστροφή στην κανονικότητα.

Οι γιατροί καλούν τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να εφαρμόσουν ένα συντονισμένο σχέδιο μετριασμού, προκειμένου να δώσουν προτεραιότητα στους ασθενείς που έχουν επείγουσα ανάγκη ενδοσκόπησης και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων και των συνεπειών στην υγεία. Εξηγώντας τη μελέτη, ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Alex Ho (UCL Τομέας Χειρουργικής και Επεμβατικής Επιστήμης) δήλωσε:

«Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις διαγνωστικές υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Περιλαμβάνει ενδοσκοπικές υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τη διάγνωση του γαστρεντερικού καρκίνου και ασθενειών, όπως ο καρκίνος του εντέρου, του στομάχου και του οισοφάγου.

Σε αυτήν τη μελέτη, επιδιώξαμε να ποσοτικοποιήσουμε το εθνικό καθυστερημένο ενδοσκοπικό εγχείρημα στην Αγγλία και να αξιολογήσουμε πώς οι παρεμβάσεις μπορούν να επηρεάσουν αυτό το καθυστερημένο καθήκον.

“Για τη μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τον αριθμό των ενδοσκοπήσεων (κολονοσκοπήσεις, εύκαμπτες σιγμοειδοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις) που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αγγλία, χρησιμοποιώντας το σύνολο δεδομένων Μηνιαίων Διαγνωστικών Χρόνων Αναμονής και Δραστηριότητας του ΕΣΥ Αγγλίας.

Για να εκτιμήσουν την πιθανή καθυστέρηση συγκρίνουν τον αριθμό των ενδοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά μήνα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020, από 125 καταστήματα του ΕΣΥ στην Αγγλία.

Τον Απρίλιο του 2020, τον μήνα που ακολούθησε το lockdown, πραγματοποιήθηκαν 10.476 διαδικασίες ενδοσκόπησης, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% (ή μια πτώση του 90,5%) από αυτές που έγιναν τον Απρίλιο του 2019, όταν πραγματοποιήθηκαν 110 584 διαδικασίες.

Οι διαδικασίες ενδοσκόπησης ανακτήθηκαν σε 105.716 τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή το 84,5% των 125.072 που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019.

Στο πλαίσιο μιας ανάλυσης μοντελοποίησης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν οι διαδικασίες ενδοσκόπησης έφθαναν το 100% των προ-πανδημικών μηνιαίων συνόλων από τον Νοέμβριο του 2020, ο ανεκτέλεστος έλεγχος τον Ιανουάριο του 2021 θα ήταν 476.000.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here