Θάλασσα Οφέλη Υγεία: Το μυστικό συστατικό για καλύτερη υγεία και ευεξία [vid]

Ο θαλασσινός αέρας είναι φορτισμένος με αρνητικά ιόντα, που είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, αλλιώς γνωστής ως ορμόνης της ευτυχίας. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι η γοητεία που μας ασκούν τα φυσικά τοπία μπορεί να ενισχύει την εστίασή μας και να προάξει την αίσθηση της “καθαρότητας” και σαφήνειας όσον αφορά τις γνωστικές μας διεργασίες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, όσοι εργάζονται σε χώρους που επιτρέπουν την πρόσβαση στη φύση και έχουν ως θέα τους τα φυσικά τοπία, αναφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη απόλαυση από τη δουλειά τους.

Ίσως και οι ίδιοι να έχετε παρατηρήσει ότι όταν περνάτε μια μέρα στην παραλία, απολαμβάνετε επαρκέστερο και καλύτερης ποιότητας ύπνο τη νύχτα. Μάλιστα, μια μελέτη από το National Trust διαπίστωσε ότι οι παράκτιοι πεζοπόροι είχαν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου και κοιμόντουσαν για 47 λεπτά περισσότερο από όσους πεζοπορούσαν σε άλλους φυσικούς χώρους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται εν μέρει και στη ρυθμικότητα των κυμάτων που μπορεί να προάξει το αίσθημα της χαλάρωσης και της ευημερίας.

Επιπλέον, τα ζωτικά στοιχεία που βρίσκονται συμπυκνωμένα στο θαλασσινό νερό, ιδίως το μαγνήσιο, μπορούν να ρυθμίζουν το νευρικό μας σύστημα, καθιστώντας το ικανό να εκτελεί πολλές λειτουργίες. Το αλάτι έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία, αφού έχει αποδειχθεί, μεταξύ άλλων, ότι μπορεί να συμβάλει στην καλή οξυγόνωση του αίματος και να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες από την Τσεχία, διαπίστωσαν ότι η κολύμβηση μπορεί να ανταμείψει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, οι Τσέχοι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων σε τακτικούς κολυμβητές κρύου νερού. 

Τέλος, είναι γνωστό ότι τα μπάνια σε θαλασσινό νερό είναι – από αρχαιοτάτων χρόνων – μια από τις γνωστότερες φυσικές θεραπείες για τις παθήσεις του δέρματος. Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει το ευαίσθητο ή επιρρεπές στο έκζεμα δέρμα. Σύμφωνα με μελέτες, η απορρόφηση μαγνησίου – που είναι άφθονο στο θαλασσινό νερό – μπορεί να μειώσει τη φελγμωνή και να ενυδατώσει το δέρμα, συμβάλλοντας συμαντικά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here