Αθλητισμός Περίοδος: Πώς να ασκηθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου [vid]

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να ασκήστε με μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας  – από ό,τι σε άλλες φάσεις του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, λόγω αλλαγών στα φυσικά επίπεδα των ορμονών. Από την άλλη, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες φάσεις μέσα στο μήνα που μπορεί να αισθάνεστε ιδιαίτερα υποτονική.

Για μερικές γυναίκες, αυτή η βραδύτητα στους ρυθμούς παρατηρείται την τρίτη εβδομάδα του εμμηνορροϊκού κύκλου τους όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων κορυφώνουν γύρω από την ωορρηξία και στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα μετά από αυτή (πλάι στα οιστρογόνα κι άλλες ορμόνες βρίσκονται σε διακυμάνσεις). Σύμφωνα με μελέτες, η άσκηση σε αυτή τη φάση του κύκλου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά με τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα (PMS). Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, επειδή η άσκηση συμβαλει στην ενίσχυση της θετικής σας διάθεσης και αντοχής, ενώ προάγει ολιστικά τη συνολική αίσθηση της υποκειμενικής σας ευεξίας.

Τι γίνεται με την άσκηση κατά τη διάρκεια της περιόδου σας;

Η αύξηση του επιπέδου των ορμονών που είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της διάθεσής σας είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, οι γυναίκες που ασκούνται τακτικά αναφέρουν σημαντικό περιορισμό των επώδυνων συμπτωμάτων της εμμηνορροϊκής φάσης. Φαίνεται δηλαδή ότι η άσκηση μπορεί να περιορίσει τις κράμπες που συνοδεύουν συχνά την περίοδο.

Το κλειδί σε κάθε περίπτωση είναι παραμένετε σε συντονισμό με το σώμα σας, να ακούτε τις ανάγκες του και να μπορείτε να παρατηρείτε τυχόν αλλαγές. Για παράδειγμα, εάν κατά τη διάρκεια της περιόδου σας ακολουθείτε τύπους άσκησης που είναι πολύ εντατικοί, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την περίοδό σας ή ακόμη και να την σταματήσει. Αν ακολουθείτε μια ήπια και μέτρια ρουτίνα άσκησης, δεν έχετε κανέναν λόγο να ανησυχείτε. Συνεχίστε να απολαμβάνετε τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης και μην προσπαθείτε να ασκήσετε περισσότερο από ό,τι αντέχει το σώμα σας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here