Ο «Fauci της Κίνας»: Ερευνάται για λογοκλοπή μετά από αμφισβήτηση της πολιτικής Covid


Ο «Fauci της Κίνας»:Ένας κορυφαίος γιατρός στον αγώνα της Κίνας ενάντια στον κορωνοϊό βρίσκεται υπό έρευνα για λογοκλοπή, εβδομάδες μετά την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αμφισβητούν τη στρατηγική μηδενικής ανοχής της χώρας για τον έλεγχο της πανδημίας. Το Πεκίνο έχει πετύχει την επιτυχία του στην εξάλειψη ενός ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική πόλη της Ουχάν στα τέλη του 2019, αλλά ουσιαστικά ο ιός εξαφανίστηκε μέσω σκληρών αποκλεισμών, κλειστών συνόρων και μαζικών εκστρατειών δοκιμών και εντοπισμού.

Αλλά η παραλλαγή Delta έχει παραβιάσει την άμυνα της Κίνας, με τοπικά ρεκόρ μολύνσεων – αν και σε χαμηλό αριθμό – προτρέποντας τις αρχές να επαναφέρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μαζικές δοκιμές και υπερτοπικούς αποκλεισμούς.

Ο Zhang Wenhong- ένας κορυφαίος γιατρός που περιγράφεται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ως “Fauci της Κίνας”, μετά τον κορυφαίο Αμερικανό εμπειρογνώμονα μολυσματικών ασθενειών Anthony Fauci — έκτοτε είπε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν έναν τρόπο “να μάθουν να ζουν με αυτό”. «Ο τρόπος που θα επιλέξει η Κίνα στο μέλλον… θα βοηθήσει στην εδραίωση επικοινωνίας με τον κόσμο και την επιστροφή στην κανονική ζωή, προστατεύοντας παράλληλα τους πολίτες από τον φόβο των ιών», έγραψε ο Zhang στο κινεζικό Weibo, όπως το Twitter στις 29 Ιουλίου.

Η πρόταση μιας μαλακής προσέγγισης στην προσέγγιση μηδενικών υποθέσεων της αλυσίδας για τον έλεγχο των ιών εξόργισε τους εθνικιστές που καταδιώκουν τα κοινωνικά μέσα της Κίνας. Ο Zhang βρέθηκε κατηγορούμενος για «την αντιμετώπιση ξένων ιδεών ως προσβολή σε ξένες ιδέες», ενώ ένα προφανές κυνήγι μαγισσών στοχεύει στα ακαδημαϊκά του διαπιστευτήρια. Δημοσιεύσεις στο Weibo κατηγόρησαν τον Zhang για λογοκλοπή της διδακτορικής του διατριβής που δημοσιεύτηκε πριν από δύο δεκαετίες.

Την Κυριακή, το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη δήλωσε ότι «γνώριζε την κριτική στο διαδίκτυο και είχε ξεκινήσει μια έρευνα για τον βαθμό που έδωσε στον Zhang το 2000».

Ο Ζανγκ δεν απάντησε στις έρευνες του AFP σχετικά με την έρευνα.

Ακαδημαϊκοί και επιστήμονες συσπειρώθηκαν γύρω από το Zhang, σε μια χώρα όπου όλες οι μη κρατικές κυρώσεις που σχετίζονται με την πανδημία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις και συκοφαντικές εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει και να ενεργήσει σύμφωνα με την επαγγελματική του κρίση στο μέλλον;»

Ο Yan Feng, από το κινεζικό τμήμα λογοτεχνίας του Fudan, δήλωσε στο Weibo. Σε ένδειξη των κινδύνων, ένας δάσκαλος στην επαρχία Jianxi της ανατολικής Κίνας κρατήθηκε από την αστυνομία για 15 ημέρες αφού σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ένα δημοσιογραφικό άρθρο που έλεγε ότι η χώρα μπορεί «να συνυπάρξει με τον κορωνοϊό», σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Η Κίνα έχει αναφέρει 94.430 κρούσματα από την εμφάνιση του ιού για πρώτη φορά στη Γουχάν και ο αριθμός των νεκρών των 4.636 παραμένει αμετάβλητος για σχεδόν ένα χρόνο.

Αλλά μια πρόσφατη έξαρση σε ένα αεροδρόμιο στο Ναντζίνγκ εξαπλώθηκε σε 18 επαρχίες μολύνοντας 1.300 άτομα σε δύο μήνες-αν και μόλις 13 εγχώριες μεταδόσεις αναφέρθηκαν τη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ