Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Εξαιρετικά ανήσυχος για την κρίση στο Αφγανιστάν


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τον Ιούνιο, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη οξυγόνου, κρεβατιών και άλλων προμηθειών. Η Ντάνα Περίνο αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν απήγαγαν οικογένειες Αφγανών διερμηνέων που κατέφυγαν στις ΗΠΑ. Ο συν-οικοδεσπότης του «The Five» λέει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς πως ό,τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν «δεν θα συνέβαινε». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για την “εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπισμού» στο Αφγανιστάν και ζήτησε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να «σέβονται και να υποστηρίζονται”.

«Το Γραφείο της Ανατολικής Μεσογείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι εξαιρετικά ανήσυχο για την εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», ανέφερε ο οργανισμός στο Twitter. «Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια απευθύνονται στις οικογένειες αθώων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους». Ο οργανισμός σημείωσε ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία». «Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ένα άλλο tweet.

«Τα κέρδη των τελευταίων είκοσι ετών δεν θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, η παροχή βασικών υπηρεσιών υγείας πρέπει να διατηρηθεί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να σέβονται και να υποστηρίζονται.»

Την Τρίτη, ένας εκπρόσωπος είπε στο Reuters ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί επίσης για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην περιοχή και πως η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία ματαιώνει τις προσπάθειες αποστολής ιατρικού υλικού και υποστήριξης στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε μια ειδοποίηση για την υγεία προειδοποιώντας ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη οξυγόνου, κρεβατιών και άλλων προμηθειών τόσο για ασθενείς με COVID-19 όσο και για ασθενείς χωρίς COVID-19.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από τις 11 Αυγούστου πάνω από 1,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων είχαν χορηγηθεί στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο η χώρα παρουσίαζε απότομη αύξηση νέων κρουσμάτων, ακόμη και χωρίς εκτεταμένες δοκιμές που να δείχνουν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός ασθενειών είναι πιθανότατα υψηλότερος από τους 152.300 που αναφέρθηκαν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ