Σφάλματα στην εκκαθάριση εισφορών παράλληλης απασχόλησης


Σφάλματα στον υπολογισμό των εισφορών παράλληλης απασχόλησης διαπιστώνουν ασφαλισμένοι.

Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020.

Σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση που ελεύθερος επαγγελματίας απασχολείται ταυτόχρονα και ως μισθωτός, καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή του απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων του αποδοχών.

Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, δεν υπάρχει ειδοποιητήριο, καθώς καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τη μισθωτή εργασία.

Η προθεσμία προκειμένου να πληρωθεί η πρώτη δόση των εισφορών του 2020 λήγει στις 31 Αυγούστου, με τη διαδικασία να προβλέπει έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ώστε η εξόφληση των εισφορών του προηγούμενου χρόνου να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, όσοι έχουν ενστάσεις ως προς το ύψος των οφειλόμενων εισφορών μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους μέσω του 4ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 1555, ή να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην αρμόδια διεύθυνση εισφορών.

Εκτιμάται πως λόγω των λαθών που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της εκκαθάρισης των εισφορών του 2020, οι διαδικασίες για τις εισφορές του τρέχοντος έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ