Πανεπιστήμιο Γλασκόβη: Πώς το κρυολόγημα προστατεύει από την covid-19

Πανεπιστήμιο Γλασκόβη: Οι εργαστηριακές μελέτες του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα από κρυολόγημα λειτουργούν κατά της Covid, αλλά διαρκούν μόνο λίγο, οπότε το παράθυρο προστασίας είναι πιθανό να είναι μικρό. Μια μελέτη τον περασμένο Νοέμβριο έδειξε ότι το 5% του κοινού είχε αυτά τα αντισώματα ανά πάσα στιγμή. Άτομα που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από κρυολόγημα μπορεί να απολαμβάνουν κάποια προστασία έναντι του κορωνοϊού, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Εργαστηριακές μελέτες από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι το κοινό κρυολόγημα προκαλεί την απελευθέρωση αντισωμάτων που στοχεύουν επίσης την Covid, στη μύτη και στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό σημαίνει ότι κάποιος που είχε πρόσφατα ρινική καταρροή μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει με την Covid ή να νοσήσει ελαφρά. Αλλά αυτή η προστασία διαρκεί πιθανό μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα λόγω του πόσο λίγο διαρκεί η ανοσία έναντι των ιών που προκαλούν το κρυολόγημα.

Ο καθηγητής Pablo Murcia, από το  του Ερευνητικού Κέντρου Ιών του πανεπιστημίου της Γλακόβης δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει ότι ο ανθρώπινος ρινοϊός προκαλεί έμφυτη ανοσοαπόκριση στα ανθρώπινα αναπνευστικά επιθηλιακά κύτταρα που εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι η ανοσοαπόκριση που προκαλείται από ήπιες κοινές λοιμώξεις από ιό κρυολογήματος, θα μπορούσε να παρέχει κάποιο επίπεδο παροδικής προστασίας έναντι του SARS-CoV-2, εμποδίζοντας ενδεχομένως τη μετάδοσή του και μειώνοντας τη σοβαρότητα της Covid-19.

Άτομα που έχουν αναρρώσει πρόσφατα από κρυολόγημα μπορεί να απολαμβάνουν κάποια προστασία έναντι του κορωνοϊού, σύμφωνα με άλλη μελέτη.

«Το επόμενο στάδιο θα είναι να μελετήσουμε τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων ιού με ιό, για να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπό τους στη μετάδοση νόσων.

«Μπορούμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη γνώση προς όφελός μας, ελπίζοντας ότι θα αναπτύξουμε στρατηγικές και μέτρα ελέγχου για τις μολύνσεις Covid-19.

«Εν τω μεταξύ, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας από την Covid-19». Τα αντισώματα – ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό για την άμυνα από λοιμώξεις – που παράγονται από ανθρώπινους ρινοϊούς εξαφανίζονται μετά από λίγους μόνο μήνες. Θεωρείται ότι τα αντισώματα ειδικά για την Covid διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι πρέπει να παραμείνουν στους περισσότερους ανθρώπους για περισσότερο από ένα χρόνο.

Επειδή ο SARS-CoV-2 είναι ένας τόσο νέος ιός, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι πόσο διαρκεί η ανοσία από τη φυσική μόλυνση ή τον εμβολιασμό.

Ακολουθεί μια παρόμοια περσινή μελέτη, η οποία επίσης πρότεινε αντισώματα που δημιουργήθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της λοίμωξης από κρυολόγημα, τα οποία μπορεί επίσης να παρέχουν κάποια προστασία έναντι της Covid-19.

Η μελέτη, από ερευνητές του Ινστιτούτου Francis Crick και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου London, διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντισώματα κορωνοϊού, παρόλο που δεν είχαν ποτέ τον ιό.

Οι ερευνητές μελέτησαν αντισώματα που κυκλοφορούν σε δείγματα αίματος, τα οποία ελήφθησαν πριν ξεκινήσει η πανδημία του κορωνοϊού, και χρονολογούνται από το 2011.

Από περισσότερα από 300 άτομα που δεν είχαν ποτέ Covid-19 διαπίστωσαν ότι περίπου το 5% των ενηλίκων έχουν αυτά τα ευπροσάρμοστα αντισώματα. Ωστόσο, σε μια ομάδα κάτω των 16 ετών, αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 44%.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν επί του παρόντος να εξηγήσουν γιατί η παρουσία αυτών των αντισωμάτων σταυροειδών ιών διαφέρει σε ενήλικες και παιδιά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here