Ταλιμπάν Ευρώπη: Διάλογο προτείνει η ΕΕ εν όψει εισροής στα κράτη μέλη απελπισμένων Αφγανών


Ταλιμπάν Ευρώπη: Υπό το φόβο μιας νέας, σφοδρής μεταναστευτικής -προσφυγικής κρίσης ζει τις τελευταίες ώρες η Ευρώπη, καθώς το ενδεχόμενο της επανάληψης των μαζικών μεταναστευτικών ροών του 2015 φαντάζει προ των πυλών. Ήδη, στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η συζήτηση έχει εκκινήσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να μετριαστεί ή ακόμη και να αναχαιτιστεί- το νέο μεταναστευτικό κύμα, την ώρα που η Τουρκία κατασκευάζει με φρενήρεις ρυθμούς τείχος στα σύνορά της.

Στην πρώτη, επίσημη αντίδραση από πλευράς των Βρυξελλών, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης, δηλαδή την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας με το νέο καθεστώς. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να περιορίσει την μαζική φυγή προσφύγων από την περιοχή, την ώρα που πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 300.000 -500.000 πρόσφυγες που ενδέχεται να απομακρυνθούν άμεσα από το Αφγανιστάν.

Υπό αυτό το πρίσμα, σε έναν μαραθώνιο επικοινωνίας με ευρωπαίους ηγέτες έχει επιδοθεί και το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να πραγματοποιεί τις πρώτες επαφές με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, αλλά και τον Ύπατο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, προκειμένου να σχηματιστούν προϋποθέσεις διαχείρισης της κρίσης που δημιουργεί η πολιτική μετάβαση, σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για «εικόνες ντροπής» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έκανε λόγο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της φυγάδευσης όσο το δυνατόν περισσότερων Αφγανών εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι εφικτό στο εξωτερικό. «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να διασώσει εκείνους που επί σειρά ετών τάχθηκαν στο πλευρό της Γερμανίας», τόνισε στο Βερολίνο ο Γερμανός πρόεδρος.

Ήδη, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD Ρολφ Μίτσενιχ πρότεινε την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ για την υποδοχή των προσφύγων (θέση την οποία συμμερίζεται και η Καγκελαρία), προεξοφλώντας την κατεύθυνση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. «Θα υπάρξουν προσφυγικά κύματα στο εσωτερικό του Αφγανιστάν, αλλά και προς το Πακιστάν ή στο Ιράν. Διερωτώμαι ωστόσο γιατί το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με το ζήτημα. Προτρέπω τον γγ. Γενς Στόλτενμπεργκ και το ΝΑΤΟ, το οποίο θυμίζω δεν είναι μόνο μια στρατιωτική, αλλά και μια πολιτική συμμαχία, να επιληφθούν του ζητήματος έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να δεχθούν στο έδαφός τους πολλούς Αφγανούς πρόσφυγες», ανέφερε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) απηύθυνε το απόγευμα της Τρίτης έκκληση να απαγορευτούν οι αναγκαστικές επιστροφές Αφγανών υπηκόων στη χώρα τους, περιλαμβανομένων εκείνων που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί. Συγκεκριμένα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει κάθε υποστήριξη στους Αφγανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν «άμεσο κίνδυνο» στη χώρα τους, που τελεί και πάλι υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, σημειώνοντας πως «από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω της σύγκρουσης και της ανασφάλειας. Αν μέχρι τώρα οι άμαχοι έφευγαν σποραδικά και σε μικρό αριθμό προς τις γειτονικές του Αφγανιστάν χώρες, τώρα η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ