ΝΑΤΟ: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν την Παρασκευή


Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν συγκαλεί στις 20 Αυγούστου ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τηλεδιάσκεψη, συγκάλεσε για την Παρασκευή 20 Αυγούστου και με θέμα το Αφγανιστάν, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο twitter ο Γ. Στόλτενμπεργκ: «Έχω συγκαλέσει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 20 Αυγούστου για να συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό και να συζητήσουμε την κοινή μας προσέγγιση για το Αφγανιστάν».

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ειρήνη κατά την είσοδό τους στην Καμπούλ, λέγοντας πως δεν θα εκδικούνταν τους παλιούς τους εχθρούς και θα σέβονταν τα δικαιώματα των γυναικών, εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου.

Ωστόσο χιλιάδες Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων βοηθούσαν τις ξένες δυνάμεις επί δύο δεκαετίες, προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Περίπου 5.000 διπλωμάτες, προσωπικό ασφαλείας, εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, είπε στο Reuters Δυτικός αξιωματούχος την Τετάρτη. Οι εκκενώσεις μέσω στρατιωτικών πτήσεων θα συνεχιστούν αδιάκοπα, είπε, προσθέτοντας πως έξω από το αεροδρόμιο επικρατεί χάος.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου από την επιστροφή τους στην Καμπούλ την Τρίτη, υποστηρίζοντας πως θα είναι πιο ήπιοι ως προς την επιβολή των νόμων τους σε σχέση με το 1996-2001. «Δεν θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς» είπε σε δημοσιογράφος ο κύριος εκπρόσωπός τους, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Όπως πρόσθεσε, οι γυναίκες θα μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν και «θα είναι πολύ ενεργές στην κοινωνία, μα εντός του πλαισίου του Ισλάμ».

Όσο το καθεστώς τους ήταν στην εξουσία, με βάση τη Σαρία, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργάζονται, τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στο σχολείο και ήταν υποχρεωτική η χρήση της μπούρκα όταν έβγαιναν έξω – και μόνο με τη συνοδεία άνδρα συγγενούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ