Οργασμός: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την σεξουαλική κορύφωση [vid]


Τα οφέλη του οργασμού για την υγεία δεν είναι τόσο γνωστά, σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν έχουν γίνει μεγάλες και ελεγχόμενες μελέτες. Για τις περισσότερες από τις υπάρχουσες μελέτες, οι επιστήμονες είτε ζητούν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν το οργασμικό ιστορικό τους, είτε βρίσκουν άτομα πρόθυμα να έρθουν σε οργασμό σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον. Εξαιτίας αυτού, πολλές από τις πληροφορίες που υπάρχουν για το τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ και ειδικότερα τον οργασμό είναι ακόμα αρκετά προκαταρκτικές.

Αλλά τα δεδομένα που διαθέτουμε υποδηλώνουν ότι ο οργασμός είναι καλός για την υγεία.

Τι είναι ο οργασμός;

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα αυξάνεται και οι μύες της περιοχής τεντώνονται. Ο οργασμός είναι ο τρόπος του σώματός σας να απαλλαγεί από όλη αυτή την ένταση και να επιστρέψει στην κατάσταση προ-διέγερσης μέσω ρυθμικών συσπάσεων. Το πώς βιώνεται ο οργασμός ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά συχνά οι άνθρωποι βιώνουν αλλαγές στην αναπνοή, αίσθημα ζέσης ή μυρμήγκιασμα και αίσθηση αλλαγής συνείδησης. Οι άνδρες συχνά εκσπερματώνουν κατά τη διάρκεια του οργασμού αλλά όχι πάντα.

Λειτουργία εγκεφάλου

Σε μία έρευνα που διεξήγαγε ο Barry R. Komisaruk, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, που ειδικεύεται στη συμπεριφορική νευροεπιστήμη και τη σεξουαλική υγεία, η ομάδα χρησιμοποίησε μια λειτουργική μηχανή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) για να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά την κορύφωση.

“Αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ διαδεδομένη αύξηση της λειτουργικής δραστηριότητας του εγκεφάλου στον οργασμό”, λέει ο Komisaruk. “Επομένως, εάν υπάρχει συνολική αύξηση της ροής του αίματος και της χρήσης οξυγόνου αυτό είναι πιθανότατα καλό για τον εγκέφαλο”.

Οι αντιδράσεις ροής αίματος που παρατήρησε ο Komisaruk υποδεικνύουν ότι οι οργασμοί φέρνουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο. Οι διανοητικές ασκήσεις που κάνουν ορισμένοι άνθρωποι για να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό τους συχνά αποσκοπούν στην αύξηση αυτού του τύπου της εγκεφαλικής δραστηριότητας, αλλά ο οργασμός φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση σε μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ