Αφγανιστάν: Τα Ηνωμένα Έθνη απομακρύνουν μέρος των εργαζομένων της UNAMA


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών άρχισε διαδικασία εκκένωσης μέρους των υπαλλήλων του που είναι παρόντες στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Περίπου εκατό υπάλληλοι του ΟΗΕ θα μεταφερθούν στην Άλμα Άτα, στο Καζακστάν, εξήγησε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για ξένους ή Αφγανούς.

«Πρόκειται για προσωρινό μέτρο που επιτρέπει στον ΟΗΕ να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στον λαό του Αφγανιστάν με όσο λιγότερα προβλήματα είναι δυνατόν και, ταυτόχρονα, μειώνει τους κινδύνους για το προσωπικό», εξήγησε και υπογράμμισε πως ο Οργανισμός παραμένει «δεσμευμένος» να συνεχίσει την αποστολή αρωγής στους Αφγανούς.

Η UNAMA, η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, απασχολεί περίπου 300 ξένους και πάνω από 700 Αφγανούς στην Καμπούλ, όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της.

Οι αντάρτες του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν μπήκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία με την επέμβαση διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η ταχύτατη επικράτηση των Ταλιμπάν, που εκμεταλλεύθηκαν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάιο, προκάλεσε χάος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν από τη Δευτέρα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη που έστειλαν άλλες χώρες για να απομακρύνουν υπηκόους τους και αφγανούς συνεργάτες τους.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ